Svetski dan vlažnih staništa - koji je njihov značaj za ljude i našu planetu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 12:59

Svetski dan vlažnih staništa - koji je njihov značaj za ljude i našu planetu (AUDIO)

Danas , 2.februara , obeležava se Svetski dan vlažnih staništa kako bi se podigla globalna svest o njihovom značaju za ljude i našu planetu. To je i prilika da se obeleži potpisivanje Ramsarske konvencije o vlažnim područjima koja je potpisana u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine. Moto ovogodišnjeg Dana Ramsara je „Vreme je za obnovu močvarnih staništa“.

Naučnici upozoravaju da vlažna staništa gubimo brže od bilo kog ekosistema. Naučnici kažu da je u prošlom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veku nestalo 64% svetskih vlažnih staništa, a da svake godine izgubimo 1% preostalih. Vojvodina je u prošlosti bila puna močvara, bara, ritova, s vremenom ona su se isušivala, kopali su se kanali kako bi dobili  plodne oranice, podizala naselja.

Za Radio Novi Sad na ovu temu govorio je Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

"Vlažna staništa su centri biološke raznovrsnosti, mi tu imamo preko 250 vrsta ptica, preko 26 vrsta riba, više stotina vrsta insekata i 500-600 vrsta vodenog bilja. To su mesta, utočište i dom za mnoge biljne vrste, ova mesta su bitna i zato što čuvaju slatku vodu. Ritovi i prostori su nam jako bitni kao mesta i retenzije kada se izliju naše reke." objašnjava naš sagovornik iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

"Vojvođanski ekosistemi su jako izloženi eutrofikaciji, što znači da mi koristimo jako puno veštačkih đubriva, koja se slivaju u naše bare i vodotoke, proizvode da buja život u njima- to je nešto što je negativnog dejstva i mi moramo uticati na smanjenje toga. Takođe moramo početi da prečišćavamo otpadne vode jer time pospešujemo zagađenje reke i postoji mogućnost da vlažna staništa nestanu." zaključuje Fojkar.

Ceo razgovor sa stručnjakom Oliverom Fojkarom iz Pokrajinskog instituta za zaštitu prirode i o Ramsarskoj konvenciji, u audio zapisu:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.