Počinje Ramazanski post, vernici mogu primiti vakcinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 13:19

Počinje Ramazanski post, vernici mogu primiti vakcinu

Za muslimanske vernike večeras nastupa mesec ramazan u 1.442 islamskoj (hidžretskoj) godini, a sutra je prvi dan posta koji će trajati 30 dana i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << epidemije korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručuje da su se vernici već prilagodili uslovima pandemije, te da su obezbeđeni svi uslovi da se u džamijama i molitvenim prostorima ispoštuju epidemiološke mere.

"Imamo i verski službenici nemaju nekih izraženijih problema po pitanju organizacije verskog života", rekao je Nasufović novinarima i istakao da vernici za vreme posta mogu primiti vakcinu protiv kovida-19, jer ne sadrži hranljive sastojke.

Kaže i da će ovaj ramazan biti lakši nego prethodni, ne samo zbog, kako dodaje, steknutih navika, već i zbog toga što su mere popustile, ali i što je veliki broj ljudi stekao imunitet na virus.

Nasufović poručuje i da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa lokalnim zavodima za javno zdravlje, kao i da je sada usmerena na podizanje svesti vernika da u što većem broju prime vakcinu protiv korona virusa.

"U tome beležimo blagi uspeh. Naročito verujemo da ćemo u tome uspeti narednih dana", rekao je on.

Nasufović je istakao važnost vere, jer ona, kako kaže, čoveka učini svetlom zvezdom na zemlji, poput one koja krasi nebo.

"Musliman životno vreme meri Ramazanom. Tako su naši prethodnici planirali i u vremenu se orijentisali, pa je sve bilo ili će biti pre ili posle Ramazana. Nadamo se boljim danima i vremenima i Bogu se molimo za spas i lek svakog čoveka", poručio je Nasufović u ramazanskoj poslanici.

On je svim pripadnicima Islama u domovini i dijaspori poželeo srećne, zdrave i berićetne mubarek dane Ramazana.

Ramazanski post je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane, a završava se ramazanskim bajramom 13. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČINJE RAMAZANSKI POST Vernici se 30 dana, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela i grešnih dela, dozvoljeno im da PRIME VAKCINU

Izvor: Blic, 13.Apr.2021, 01:14

Za muslimanske vernike noćas je postao mesec Ramazan u 1.442 islamskoj (hidžretskoj) godini, a danas je prvi dan posta koji će trajati 30 dana i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.