Počeo Opens Youth Fair 2015

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2015, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Opens Youth Fair 2015

Četvrti regionalni Sajam omladinskog turizma OPENS YOUTH FAIR 2015. održava se 7. i 8. jula u Novom Sadu, a svečano otvaranje priređeno je u Gradskoj kući. Tom prilikom prisutnima su se obratiti potpredsednik Vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor EXIT tima Dušan Kovačević. U okviru ceremonije otvaranja održana je i modna revija ,,San >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << letnje noći" mlade kreatorke Nataše Jovičić "LutkArt". Četvrti regionalni Sajam omladinskog turizma OPENS Youth Fair 2015 održava se neposredno pred festival EXIT, a na programima na Trgu slobode i u Katoličkoj porti se očekuje veliki broj mladih iz celog sveta.

"Velika je čast biti gradonačelnik grada koji će se narednih dana naći u epicentru, ne samo pažnje njegovih sugrađana, već naše države, regiona i Evrope. Novi Sad će slati pozitivnu energiju u sve krajeve sveta u ovom veoma dinamičnom mesecu julu, kao kandidat za Omladinsku prestonicu Evrope i primiće na desetine hiljada gostiju u narednim danima. Još je veća čast, zadovoljstvo i ponos imati za sugrađane ljude koji su pokrenuli celu ovu ideju, a Gradu je samo preostalo da prati organizaciju EXIT, omladinska udruženja i Turističku organizaciju Grada, u koncipiranju i brendiranju Novog Sada. Hvala svim organizacijama, hvala Kancelariji Evropske unije u Srbiji, kao i pojedincima koji su pružili podršku i pomogli da naš grad uđe u najuži izbor za Omladinsku prestonicu Evrope 2018 i da bude u društvu 20 gradova Evrope sa kojima se takmiči za ovu prestižnu titulu. Ovaj četvrti po redu Youthfair jeste uvod u EXIT, ali i svojevrsna sublimacija naše kandidature. Nećemo stati samo na idejama", rekao je Vučević i kao primer naveo skoru realizaciju ideje da se čuvena "Kineska četvrt" pretvori u YouthPolis, gde bi se omladinskim udruženjima i organizacijama prepustilo upravljanje nad tim decenijama devastiranim delom grada, kako bi on dosegao svoj pun kvalitet i kapacitet.

Youth Fair već četvrtu godinu zaredom organizuju Turistička organizacija Grada Novog Sada i EXIT tim u saradnji sa Departmanom za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, EXIT fondacijom i Studentskim kulturnim centrom uz podršku Grada Novog Sada.

Ljajić se osvrnuo na značaj turizma za razvoj cele zemlje i istakao da on nema samo ekonomski značaj, već i veliki društveni uticaj, jer povezuje i spaja različite kulture, nacije i dovodi do stvaranja novih vrednosti, a Novi Sad je istakao kao odličan primer za turistički razvijenu zajednicu koja beleži samo rast turista poslednjih godina, čemu svakako doprinose mnogobrojne manifestacije poput Youthfaira-a i EXIT-a.

Borovčanin je rekao da je Sajam omladinskog turizma dobra prilika da se vidi kako omladinske inicijative u partnerstvu s državom mogu da zažive i postanu tradicionalne. On je pozvao sve mlade ljude Zapadnog Balkana da posete EXIT, mesto koje je rasterećeno svih tenzija, gde su obrisane sve razlike i gde se stvara region u kojem vlada tolerancija, saradnja i partnerstvo među mladima.

EXIT fondacija je uz podršku 115 omladinskih i studentskih organizacija, Lokalnog odbora, a u saradnji sa Gradom Novim Sadom, odlučila da aplicira za Omladinsku prestonicu Evrope za 2018. godinu (OPENS2018) i velikim trudom i predstavljanjem naših mogućnosti, Novi Sad je ušao najuži krug za tu prestižnu titulu. Upravo zato je ovogodišnji događaj nosi naziv OPENS YOUTH FAIR 2015.

Kovačević je istakao da ove godine čuveni festival slavi 15. rođendan i da je kao i pre deceniju i po i sada jasno da je Novi Sad jedini grad u kom je EXIT mogao da nastane, sa svojih 28 nacija, velikim brojem religija i jezika.

"Ovim Sajmom slavimo činjenicu da smo jedan od najgostoljubivijih gradova u Evropi i on predstavlja jedan specifičan način na koji se pripremamo za dobijanje titule Omladinske prestonice Evrope ", rekao je Kovačević i dodao da će se EXIT i dalje zajedničkim snagama sa upravom Grada Novog Sada zalagati za kreiranje lepih sadržaja i stvari za naš grad, da on bude još bolji i lepši.

Večeras je na Trgu slobode publika prvi put pod otvorenim nebom mogla da uživa u kantati KARMINA BURANA Karla Orfa u izvođenju Orkestra, Hora i solista Opere Srpskog narodnog pozorišta, čime je zvanično počeo OPENS YOUTH FAIR 2015, a sutradan na Trgu Novosađane očekuje nastup grupe S.A.R.S. na Get EXITed – Youth Fair Advanture Stage.

OPENS YOUTH FAIR 2015. će i ove godine na Trgu slobode imati sajamski – izložbeni deo, gde će se predstaviti najatraktivnije omladinske destinacije Balkana, kao i festivali, klubovi, centri za ekstremne sportove i mnoge druge atrakcije regiona, a sadržaće i panel diskusiju "Omladinske prestonice Evrope kao model brendiranja destinacije" koja će se održati u SKC "Fabrika" drugog dana trajanja OPENS YOUTH FAIR 2015. Zajedničkim predstavljanjem sa "Art eco marketom" u Katoličkoj porti, posetioci će, pored predstavljanja raznih destinacija i festivala, moći da uživaju i u nastupu muzičkih bendova, artista, plesnih grupa, filmova, ali proizvodima koji su nastali iz radionica mladih umetnika i dizajnera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.