Patrijarh na Danu sećanja u Busijama: Brine nas muk Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2016, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh na Danu sećanja u Busijama: Brine nas muk Evrope

Hrvatska akcija Oluja imala je za cilj da očisti Hrvatsku od pravoslavnog srpskog naroda, rekao je danas patrijarh srpski Irinej, posle parastosa koji je u Busijama služen za žrtve Oluje.

Povodom najnovijih događanja u Hrvatskoj, patrijarh je ocenio da nas ćutanje Evropske unije stavlja pred ozbiljno pitanje "da li je opravdana naša želja da postanemo njen član, kada Evropa nemo posmatra ovo dešavanje našeg suseda".

"Za mene lično i srpsku crkvu ozbiljno zabrinjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i muk i ćutanje Rimokatoličke crkve i njenih predstavnika na savremena i na sva dosadašnja tragična zbivanja na prostorima Hrvatske", rekao je on.

Patrijarh je podsetio i na ustaške zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, navodeći da su takva stradanja doživeli samo Jermeni, Jevreji i Srbi.

Žalosno je što su neki među njima koji su služili misu, bili akteri zločina, napomenuo je patrijarh.

"Pozvani smo da oprostimo, ali ne da zaboravimo, a vreme je da umesto mržnje i neprijateljstva sa susedima gradimo mir i toleranciju", naglasio je patrijarh.

U zemunskom naselju Busije sve je spremno za početak državne manifestacije posvećene obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe povodom 21. godišnjice Oluje, gde građani pristižu iz svih delova Srbije.

Kako kažu, došli su da odaju poštu svim nevinim žrtvama, ali i da pokažu da je srpski narod jedinstven.

Među njima je i Petar Mersin, iz Bečmena, koji je rekao Tanjugu da je došao da oda poštu svim izginulima.

"Došli smo da podržimo ovo i da pokažemo da i mi postojimo, a ne da se povampirenim ustašama podižu spomenici, Želimo da se jednog dana vrate svi u kuće oni koji su proterani i kojima se svašta učinjeno. Čekamo dan da se svi vrate tamo odakle su došli", rekao je on.

Petar Đorđević došao je iz Beograda, jer je, kaže, važno da se pokaže da smo složni i da ono što je učinjeno Srbima nije dobro.

Dušan Preocanin iz Hrvatske je u Banovce došao i pre Oluje.

"Nikad više nisam išao u Hrvatsku jer ja njihovu državu nisam priznao", rekao je on Tanjugu.

Državna manifestacija počela je parastosom za stradale Srbe, ispred Hrama Svetih Ćirila i Metodija, koji je služioi patrijarh srpski Irinej, a manifestacija se nastavlja umetničkim programom pod nazivom "Naša je tuga...velika".

Glumci Akademije umetnosti iz Banjaluke govoriće odlomke iz poeme Branka Ćopića "Na Petrovačkoj cesti".

U programu ucestvuje i KUD Krajina iz Beograda.

Zatim će se obratiti premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i "devojka iz kolone", izbeglica dr Jelena Šarić.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvuju članovi vlada Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, SPC, diplomatskog kora i građani.

Busije je naselje u beogradskoj opštini Zemun, u kome većinu stanovništva čine srpske izbeglice iz BiH i Hrvatske, posle hrvatske vojne operacije "Oluja".

Akcija hrvatske vojske "Oluja" je trajala pet dana - od 4. do 9. avgusta 1995. i bila je dobro isplanirana akcija proterivanja celokupnog srpskog stanovništva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Isto su doživeli samo Jermeni, Jevreji i Srbi od ustaša"

Izvor: B92, 04.Avg.2016

Beograd -- U zemunskom naselju Busije održana je državna manifestacija u čast Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji hrvatske vojske “Oluja”...Manifestaciji su prisustvovali patrijarh Irinej, mandatar Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.