U BUSIJAMA POČINJE OBELEŽAVANJE POMENA ŽRTAVA OLUJE: Sećanje na stradanje i progon Srba! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 04.Avg.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BUSIJAMA POČINJE OBELEŽAVANJE POMENA ŽRTAVA OLUJE: Sećanje na stradanje i progon Srba! (FOTO)

Srbija i Republika Srpska prisetiće se večeras progona srpskog naroda iz Hrvatske u avgustu 1995. godine, na dan kada su pre tačno 21 godinu pristigle prve kolone Krajišnika. U naselju Busije kod Beograda održaće se državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe.

Poslednje pripreme se obavljaju na bini gde ce se održati ceremonija. Među prvima su stigli Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin, Dušan Bajatović, Miodrag Linta..

Foto: Telegraf
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Pomen žrtvama "Oluje", koji će služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima, biće održan u 20 časova na platou ispred Hrama Svetog Ćirila i Metodija.

Foto: Telegraf

Obeležavanju Dana sećanje prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.

Na platou ispred Hrama već se okupilo nekoliko stotina mestana. Put ka Busijama je na svakih metar pokriven policijom, a na krovovima su specijalci.

U Busije i dalje ulaze kolone autobusa koje pristižu,  a koje podsećaju na kolonu koja je krenula pre 21 godinu.

Foto: Telegraf

Busije su deo Beograda naseljen većinom prognanicima iz Kninske Krajine, pristiglih posle akcije "Oluja".

Svoje sećanje na ovu dramu sa prisutnima podeliće Jelena Šarić, koja je u leto 1995. godine u izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

(Lj. R.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh na Danu sećanja u Busijama: Brine nas muk Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2016

Hrvatska akcija Oluja imala je za cilj da očisti Hrvatsku od pravoslavnog srpskog naroda, rekao je danas patrijarh srpski Irinej, posle parastosa koji je u Busijama služen za žrtve Oluje...Povodom najnovijih događanja u Hrvatskoj, patrijarh je ocenio da nas ćutanje Evropske unije stavlja pred ozbiljno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ISPOVEST ŽRTAVA OLUJE Iz mog Kistanja prognana sam pre 21 godinu! I od tada ga više videla nisam!

Izvor: Kurir, 05.Avg.2016, 10:13

...Kada smo tog 5 avgusta 1995 ostavili domove i sve što smo imali, mislili smo da je to privremeno i da ćemo se brzo vratiti Poneli smo samo osnovne stvari, oko 100-200 maraka, koliko smo mogli da prikupimo, letnje stvari i igračke za decu Niko nas nije pripremio na ono što ćemo doživeti: glad,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.