Parastos ubijenim Srbima srednjeg Podrinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos ubijenim Srbima srednjeg Podrinja

Bilo bi mudro da pre nego što odbijete ponudu premijera Srbije Aleksandra Vučića i bilo bi pravedno da pre nego što odbijete najhrabriju ponudu jednog naroda, saslušate i poslušate i pognete glavu i pođete njegovim primerom, poručio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin na komemoraciji u Bratuncu.

Kamo sreće da vođe drugih naroda hoće da pođu primerom praštanja i pomirenja jer bi tada došlo do mira na Balkanu, ocenio je Vulin na bratunačkom groblju gde je služen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parastos za oko 3.500 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koje su pripadnici muslimanskih snaga ubili u ratu.

Vulin je poručio "onima koji srpskom narodu sude bez suda i sudije", da bi bilo pravedno, pre nego što uz ime srpskog naroda dodaju reč "genocid", da su bar došli u Bratunac da pitaju majke zašto nose i zašto nikada neće skinuti crninu.

On je dodao da bi bilo pravedno i da pokažu prstom "koji je to narod koji je silovao desetine hiljada žena, dece", prenosi RTRS.

"Da nam pokažete lica tih ljudi pre nego što nas optužite vek unapred i vek unazad. I još tražite od naše dece i naših sinova da ih učimo da su im očevi bili silovatelji, besprizornici. Bilo bi pravedno da ste bar saslušali nas i naše majke koje nikad nisu skinule crninu", naglasio je Vulin.

"Bilo bi pravedno da kažete zašto srpske žrtve nemaju pravo na ime dželata", rekao je Vulin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od predstavnika Srba iz RS da se povuku iz rada Parlamentarne skupštine BiH dok se ne reši slučaj zloupotrebe parlamenta BiH od poslanika koji su poslali pismo Generalnoj skupštini UN dajući "podršku" britanskoj rezoluciji o Srebrenici, navodi RTRS.

"Neće nam pomoći interna istraga, to ne znači ništa. Ovde je potrebno da dignemo glas zato što je njihov glas otišao u UN. Naš glas mora da se čuje, a on će se čuti. Ne možete i nećete nas ponižavati", poručio je Dodik.

On je istakao da Srbe ne interesuje BiH u kojoj nisu ravnopravni.

"Kako je moguće ako mi govorimo o našem statusu da se odmah dignu svi i kažu: "Kakav referendum? Ne može to", a kada im Bakir Izetbegović kaže treba ukinuti entitete i napraviti pet regija, onda je veoma blaga i američka i britanska reakcija i EU, i svi ćute o tome, rekao je Dodik.

Na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, stradalo je najmanje 2.370 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo oko 3.500 Srba.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica bez pokretne i nepokretne imovine.

Kako se navodi u saopštenju, napadi su uglavnom izvođeni na značajne pravoslavne praznike, Božić, Srpsku novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Nikoljdan.

Od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima, dodaje se u saopštenju.

U tom periodu je na području Srebrenice napadnuto 21 selo u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 srpskih civila.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage su, pod komandom Nasera Orića upale u više srpskih sela pljačkajući ih i paleći, a u selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili su i izmasakrirali 69 srpskih civila, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas parastos ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2015

Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave, a pre nego što se odbije najhrabrija ponuda srpskog vođe, kakva je dobijena od predsednika vlade Aleksandra Vučića, bilo bi pravedno da se sasluša i posluša, pognu glave i da se pođe njegovim primerom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.