Pao helikopter Ciklonizacije - piloti dobro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao helikopter "Ciklonizacije" - piloti dobro

MELENCI - U baru Rusanda kraj Melenaca je danas oko 8 i 50 časova pao civilni helikopter novosadske Ciklonizacije koji je zaprašivao protiv komaraca.

Helikopter koji se danas srušio u jezero u rejonu banje Rusande kod Melenaca zakačio je skijom vodenu površinu i usled toga se prevrnuo na bok, izjavio je agenciji Beta Tihomir Jakovljev zamenik direktora firme "Ciklonizacija" u čijem je vlasništvu helikopter.

Jakovljev je agenciji Beta potvrdio da su piloti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobro.

Glavni pilot je povredio nos i arkadu, kopilot ima prelom potkolenice, obojica su bili zbrinuti u Zrenjaninu i očekuje se dolazak vojnog helikoptera da ih preveze na VMA pošto su obojica aktivna vojna lica.

Helikopter koji se još nalazi u bari Rusanda je francuske proizvodnje, marke gazela, i po rečima Jakovljeva bio je u izvrsnom stanju, i jedan je od najboljih te vrste u regionu.

I vojni i civilni

"Gazela " je laki heliKopter višestruke namene - koristi se za obuku pilota, održavanje veze, laki transport ljudstva i materijala, izviđanje i osmatranje, spasavanje...

Ta letilica ima maksimalnu nosivost podvesnog tereta od 800 kilograma a uobičajena posada je jedan ili dva člana sa tri ili četiri putnika.

"Gazelu" su projektovali francuski i britanski inženjeri, a 1971. godine bivša Jugoslavija potpisala je ugovor o licencnoj proizvodnji te letilice.

Najpre je 21 letilica nabavljena između 1973. i 1976. godine iz Francuske a od 1978. godine "Gazela" u varijanti SA-341H proizvodila se u fabrici "Soko" u Mostaru,

Motor snage 440 kW proizvodio se u fabrici "21. maj" u Rakovici i za potrebe tadašnjeg Jugoslovenskog ratnog vazduholovstva i protivvazduhoplovne odbrane izrađena su 94 komada.

Od 1986. do 1991. godine finalizovana su 63 "gazele" u varijanti SA-342L sa jačim motorom "Astazou " snage 631 kw.

Helikopter privatne novosadske firme "Ciklonizacija", koji je zaprašivao komarce, srušio se jutros oko 8.50 sati u jezero Rusanda kod Zrenjanina.Novosadska kompanija "Ciklonizacija" poseduje jedan helikopter i dva aviona za zaprašivanje komaraca.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva saopštio je da se utvrđuju uzroci pada "Gazele", u ataru sela Melenci kraj Zrenjanina, kao i da su dvojica pilota te letilice preživela i smešteni su u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.