Padaju od posla u strahu od otkaza

Izvor: Blic, 23.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Padaju od posla u strahu od otkaza

INĐIJA, KIKINDA, SOMBOR, VRŠAC - Javna je tajna da poslodavci od zaposlenih traže da rade „dok ne ostanu bez duše", ali nijedan radnik još nije došao da se požali sindikatu zbog bezdušnog izrabljivanja na poslu, kažu u Inđiji, Kikindi, Somboru i Vršcu. Svetsku ekonomsku krizu i bauk otkaza poslodavci su iskoristili pa zaposlenima određuju nerazumno visoke norme, a gotovo nikada ne plaćaju prekovremeni rad. U nekoliko inđijskih preduzeća radnici su nam potvrdili da crkavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od posla, ali su molili da im se u novinama ne pomenu čak ni inicijali.

- Javna je tajna da radnici rade i ono što im nije u opisu posla jer na jednoj strani nisu u prilici da biraju, a na drugoj nemaju adekvatnu zaštitu. U 90 odsto slučajeva inspekcija za rad samo kontroliše da li je radnik prijavljen, a ne da li radi prekovremeno i da li mu se prekovremeni rad plaća. Niko nije došao da se žali zbog neplaćenog prekovremenog rada, a i da jeste, koliko bismo mogli da mu pomognemo? Sindikat je nemoćan jer država ne stoji iz radnika, a Unija poslodavaca ne poštuje potpisan dogovor - kaže Dragan Krznarić, v.d. predsednika Samostalnog sindikata Inđije.

U Kikindi kažu da je svetska ekonomska kriza mnogima, naročito inostranim kompanijama, postala izgovor za manje zarade i enormno povećanje radnih normi. Radnici ćute jer znaju da za samo nekoliko sati mogu ostati bez posla. Kikindski „Le Belier" je sa 50 stalno zaposlenih radnika raskinuo ugovore o radu.

Dragan Latinčić, predsednik sindikata Fabrike odlivaka „Cimosove" livnice kaže da je položaj metalaca u Kikindi težak. Iako su zarade niske, mnogi metalci ćute jer nemaju izbora i čuvaju radna mesta.

- Sindikatima su vezane ruke, najviše zbog toga što je u opštini mnogo nezaposlenih. U toj situaciji radnici nemaju mnogo izbora - kaže Latinčić.

Kikinđani Dejan Vojvodić (38) i Goran Dženopoljac (30) dobili su otkaze u „Le Belieru", jer nisu prihvatili da rade u hali koju je inspektor rada proglasio opasnom i zabranio rad u njoj.

- Inspekcija rada zabranila je ne samo rad u toj hali već i kretanje u njoj. Nama je naređeno da radimo u toj hali ili napustimo fabriku. Pošto smo odbili, poslali su nas na godišnji odmor, a posle su nam ponudili sporazumni raskid radnog odnosa i nadoknadu od 84.000 dinara. Prihvatili smo jer nismo imali drugog izbora - kažu Vojvodić i Dženopoljac.

U Somobru su mnogi poslodavci odlučili da daju otkaze. Samo u prva dva meseca ove godine u Zapadnobačkom okrugu broj nezaposlenih povećan je za 1.000 osoba, a 90 odsto njih su prethodno bili zaposleni.

- Među otpuštenima najviše je radnika od 40 do 50 godina sa nižom i srednjom stručnom spremom- kaže Sekula Tanjević, direktor somborske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

U poslednjoj deceniji broj zaposlenih u privredi Zapadnobačkog okruga smanjen je za 10.000 radnika. U poslednje vreme radnike otpuštaju trgovinske i ugostiteljske radnje i manje privatne firme.

- Moramo da prihvatimo zahtev poslodavca i završavamo svoje i poslove otpuštenih radnika. Kada to ne obavimo u radnom vremenu, radimo i posle toga, ali ništa ne dobijemo za prekovremeni rad - kaže Dragan M.

Milena R. iz jedne trgovinske radnje kaže da je zbog manjeg prometa gazda otpustio dve radnice.

- Sada ne znam koliko mi je radno vreme i kada ću se vratiti kući. Zbog toga sam zapostavila decu, ali drugog izbora nemam. Gazda preti da ima onih koji će rado doći na naše mesto - kaže Milena.

Radislav Šakić, predsednik Sindikata „Nezavisnost" u Somboru kaže da neki poslodavci zloupotrebljavaju ekonomsku krizu i bezdušno eksploatišu radnike. Bojeći se goreg, ugroženi ne traže pomoć sindikata.

Obavezuju se i na otkaz

Jon Popov, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost" u Vršcu, kaže da iako zloupotreba ima mnogo, radnici ne smeju da se žale.

- Poslodavci se ponašaju osiono, jer državni činovnici koji moraju da ih kontrolišu ne rade svoj posao. Najgore je kod privatnika, novopečenih bogataša. U opštem beznađu teško je naći posao, a kada ga neko nađe, poslodavac traži da potpiše nekoliko različitih ugovora i saglasnost o otkazu - kaže Popov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.