Pad cena pšenice i kukuruza, prvi ugovor za uljanu repicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 14:54

Pad cena pšenice i kukuruza, prvi ugovor za uljanu repicu

Ukupan promet preko Produktne berze ove nedelje iznosio je 908 tona robe što je finansijska vrednost od 21,4 miliona dinara, navodi se u današnjem izveštaju Produktne berze.

"Pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i prvi ugovor za uljanu repicu obeležili su ovu nedelju na organizovanom robno-berzanskom tržištu", saopštila je Berza.

Cena pšenice prošlogodišnjeg roda na domaćem tržištu beleži silazne trendove, izvoz je smanjen, a domaći mlinari su snabdeveni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pšenicom minimalne hetolitarske mase 76 kg se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 18,8 dinara po kilogramu bez PDV-a što je niži iznos za 4,08 procenata.

"U iščekivanju žetve poljoprivredne proizvođače brinu cena i očekivani prinos. Tražnja pšenice novog roda na paritetu FCA sa isporukom robe u julu, bila je na cenovnom nivou od 148 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja", saopštila je Produktna berza.

Pad cena beleži i kukuruz a svi ugovor zaključeni su po ceni od 15,7 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Na Produktnoj berzi ove nedelje zaključen je i prvi ugovor za uljanu repicu ovogodišnjeg roda a količina od 100 tona ugovorena je po ceni od 330 evra po toni.

Suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina se trgovalo po ceni od 26,8 dinara za kilogram bez PDV-a, dok je kupoprodajni ugovor ječma roda 2019. je zaključen po 15,2 din/kg bez PDV-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.