Otvorena izložba Dijalog u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Dijalog" u Sremskoj Mitrovici

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano je večeras otvorio izložbu "Dijalog" u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici.

"Priča o "Dijalogu" je priča o istoriji srpskog modernog slikarstva. Reč je dubokoj simbolici standardnih motiva koji sadrže životodavne korene srpske kulture koji predstavljaju trajne izvore inspiracije umetnicima i stvaraocima u svim oblastima", rekao je Vukosavljević, saopštilo je resorno ministarstvo.

Izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavlja izraze četiri umetnika: Lazara Vozarevića, Aleksandra Tomaševića, Mire Brtke i Milene Čubraković koji su po geometrijskom jeziku sličnih inspiracija i ideja i koje, kako kaže ministar, sa pravom smatramo nosiocima savremenih tendencija u srpskoj modernoj umetnosti 60-ih godina 20. veka.

"U 20. veku srpska kultura je bila izložena različitim i grubim istorijskim diskontinuitetima. Silovitom snagom istorije ona je isprekidana u važnim trenucima uspona i kreativnog zenita. Uprkos tome, uspela je da se u tom 20. stoleću istakne i na evropskom i na svetskom nivou na tri polja: slikarstva, književnosti i filma", podsetio je Vukosavljević.

Po prvi put na jednom mestu pred posetiocima otkrivaju se četiri vrlo bitna umetnička fenomena šezdesetih godina dvadesetog veka koja kroz dijalog sa posmatračem, i među sobom, otkrivaju svoje simboličke izraze.

"Njihovi su životodavni inspirativni koreni dosezali duboko u istoriju srpske kulture. Simbolika koja označava prošlost kroz prizmu njihovog talenta i umetničke vizije, pretvarala se i u tadašnjost i u sadašnjost i u budućnost. Simbolika prošlosti bila je naznaka i vektor novih pravaca i novih stremljenja u srpskom slikarstvu", rekao je ministar.

Izložba je prošlog meseca otvorena u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, a od večeras biće predstavljena u proširenom izdanju u Legatu jednog od umetnika, učesnika izložbe Lazara Vozarevića u Sremskoj Mitrovici.

"Ova izložba u Sremskoj Mitrovici predstavlja otelotvorenje jednog principa a to je decentralizacija srpske kulturne politike. Taj princip, o kome se mnogo govori ali nedovoljno radi, mora da postane održiv, realan i svakodnevni princip ove države", poručio je Vukosavljević.

Osim ministra Vukosavljevića, prisutnima se obratio direktor Nacionalne galerije Miroslav Rodić i direktor galerije "Lazar Vozarević" Milan Marinkov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vukosavljević: Decentralizacija mora da postane svakodnevni princip države

Izvor: Danas, 05.Dec.2019

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je svečano otvorio izložbu "Dijalog" u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici i ocenio da ta izložba predstavlja "otelotvorenje principa decentralizacije srpske kulturne politike".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.