Otvaranje kulturnog centra Ivo Andrić u Pekingu 29. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu 29. novembra

Kulturno-informativni centar "Ivo Andrić" biće otvoren 29. novembra u Pekingu, u samom jezgru ekskluzivne umetničke zone "789" u kojoj se nalazi vise od 400 galerija, izložbenih prostora i kulturnih centara iz čitavog sveta.

U prostoru od 300 kvadrata biće postavljena izložba "Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost", koja je već ostvarila uspeh u Muzeju savremene umetnosti u Šangaju.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naglašava da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je otvaranje kulturnog centra u Pekingu jedan od najznačajnijih događaja u međunarodnoj kulturnoj saradnji Republike Srbije.

"To će biti drugi kulturni centar Srbije u svetu. Prvi je Kulturno-informativni centar u Parizu koji je osnovala bivša SFRJ početkom sedamdesetih godina, pa je posle raspada države on pripao Srbiji", podsetio je Vukosavljević u intervjuu Tanjugu.

Poređenja radi, naveo je, Bugarska, Rumunija i Mađarska imaju oko dvadesetak kulturnih centara u svetu.

"Mađarska ima Institut 'Collegium Hungaricum' i sprovodi vrlo aktivno svoju kulturnu politiku, a Srbija je u proteklom periodu kaskala na tom polju. U savremenom svetu kulturna diplomatija predstavlja jedan od najjačih i najpouzdanijih alata za afirmisanje kulturne, ali i svake druge saradnje. U svetlu te činjenice, otvaranje Kulturnog centra u Pekingu jeste vrlo značajan događaj", istakao je Vukosavljević.

On je rekao da će Kulturni centar Srbije u Pekingu biti platforma za afirmaciju velikog raspona koji srpska kultura ima - od kulturnog nasleđa do savremene umetnosti.

"Sve veći broj kineskih turista dolazi u Srbiju i kulturni centar biće mesto gde će moći da dobiju informacije o tome šta treba posetiti, koje festivale, manifestacije, koje spomenike iz bogatog kulturnog nasleđa Srbije bi trebalo da vide", kazao je Vukosavljević.

To će biti i mesto za predstavljanje savremenih stvaralaca iz svih oblasti.

"Kulturni centar je značajna kotva jedne kulture u inostranstvu i to će biti prilika da srpsku kulturu afirmišemo na velikom i zahtevnom kineskom tržištu", podvukao je ministar.

Ohrabrujuća je, smatra, činjenica da se Kulturni centar Srbije nalazi u zoni "798" koja je "kulturno čvorište Pekinga koji sve snažnijim koracima istupa kao jedan od lidera kulturne politike, globalno gledano".

"Peking postaje kulturno čvorište čovečanstva i Kulturni centar Srbije u narednim godinama biće značajan potencijal za promociju srpske kulture", naglasio je Vukosavljević.

On podseća da je svega nekoliko srpskih pisaca prevedeno na kineski jezik i dodaje da će Kulturni centar biti mesto da se i kineski izdavači upoznaju sa onim što nudi savremena srpska književnost, ali da se omogući i da velika dela srpske književnosti, koja do sada nisu prevedena, u narednim godinama budu prevedena na kineski jezik.

Otvaranju Kulturnog centra Srbije prisustvovaće ministar kulture Narodne Republike Kine Luo Šugang, što, ističe Vukosavljević, govori o dobroj saradnji dveju zemalja.

Dan pre otvaranja srpskog kulturnog centra, u Pekingu će početi "Nedelja srpskog filma" u okviru koje će do 11. decembra biti prikazana ostvarenja "Enklava" Gorana Radovanovića, "Unplugged" Mladena Kovačevića, "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova i "Kad ljubav zakasni" Ivana Stefanovića.

Radovanović i Kovačević će prisustvovati projekcijama svojih filmova, a u ime Filmskog centra Srbije u Pekingu će boraviti urednik izdavačke delatnosti Miroljub Stojanović.

Vukosavljević je istakao da je to nastavak saradnje sa Kinom u oblasti kinematografije i dodao da su u toku dva koprodukciona projekta čiji se rezultati očekuju 2019.

"Na ovome nećemo stati. Verujem da će u 2019. biti stvoreni preduslovi da se otvori kulturni centar u Moskvi, nakon toga imamo plan da to bude i u Berlinu, Londonu, Beču, svuda gde Srbija ima veliku dijasporu ili gde su čvorišta kulturnih politika mnogih zemalja", rekao je ministar.

On podvlači da se mora odlučno i strateški delovati u pravcu aformacije koncepta kulturno-informativnih centara u svetu.

"Društvo mora da nađe snage, sredstva i kadrove da se uključimo u savremene tokove. Isto važi i za lektorate srpskog jezika na stranim univerzitetima koji se gase i to preuzimaju laktorati za kroatistiku, a od nedavno i za montenegristiku. Ta vrsta nehata, koja je u poslednje dve decenije bila prisutna u afirmaciji ozbiljne kulturne politike Srbije u inostranstvu, sada je u prilici da bude ispravljena. Međunarodna afirmacija srpske kulture je bitan strateški aspekt razumne i ozbiljne kulturne politike koju ova zemlja mora da vodi", podvukao je ministar Vukosavljević.

Vršilac dužnosti direktora Kulturno-informativnog centra "Ivo Andrić" u narednih šest meseci biće Milena Burić, koja je bila načelnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture i informisanja, a nakon isteka tog roka biće raspisan konkurs za direktora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija 29. novembra otvara kulturni centar u Kini

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2018

Kulturno-informativni centar "Ivo Andrić" biće otvoren 29. novembra u Pekingu, u samom jezgru umetničke zone "789" u kojoj se nalazi vise od 400 galerija, izložbenih prostora i kulturnih centara iz čitavog sveta...U prostoru od 300 kvadrata biće postavljena izložba "Putovanje kroz srpsku savremenu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.