Osuda grafita mržnje na svratištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda grafita mržnje na svratištu

NOVI SAD -

Direktor vojvođanske Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović osudio je danas ispisivanje grafita mržnje po fasadi Svratišta za decu ulice u Novom Sadu i dodao da je strašno to što nasilnici ne prezaju ni od pretnji deci.

Nepoznati počinioci ispisali su u ponedeljak grafite "Smrt Ciganima" i kukaste krstove po fasadi Svratišta za decu ulice, na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu.

"Jučerašnji događaj je zapravo nešto što je postalo česta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojava ne samo kad su u pitanju Romi, već i kad su u pitanju generalno nacionalne manjine. Poruke koje su ispisane upućene su, nažalost, deci koja pronalaze utočište u Svratištu, a koja nisu samo Romi", rekao je Jovanović na predstavljanju projekta o Svratištu za decu ulice.

On je ocenio da mora da se više radi na razvijanju tolerancije među mladima, kroz međusobno upoznavanje vrednosti različitih kultura u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, grafiti mržnje se po pravilu češće pojavljuju u vreme predizbornih kampanja.

"To su ispisali ljudi koji ne prezaju ni od udaranja na decu", kazao je Jovanović.

On je izrazio nadu da će posle ovog napada predstavnici gradskih vlasti shvatiti značaj projekta Ekumenske humanitarne organizacije, podržati inicijativu da se Svratište uvrsti u redovan program usluga socijalne i zdravstvene zaštite, kako bi postalo bezbedno i sigurno utočište za decu.

Koordinatorka Svratišta Daliborka Batrnek-Antonić navela je da više od 90 odsto dece koja su štićenici Svratišta, a rade na ulici, doživljava neki vid nasilja, kroz vređanje, psovanje, šovinističke ispade ili gađanje raznim predmetima.

Navela je da su oni koji su ispisali grafite mržnje znali tačno gde se nalaze kamere na objektu Svratišta i da su uspeli da ih zaobiđu koristeći "mrtav ugao", kako bi ispisali grafite.

Najavila je da će grafite prekrečiti u zajedničkoj akciji predstavnici gradskih vlasti i predstavnici Svratišta.

Svratište za decu ulice u Novom Sadu postoji dve godine, ali još nije deo gradskog sistema socijalne zaštite.

Daliborka Batrnek-Antonić kazala je da grad daje simboličnu finansijsku pomoć, ali da pruža značajnu logističku podršku, jer je Svratište smešteno u prostoru koji je u gradskom vlasništvu.

Svratište za decu ulice u Novom Sadu deo je šireg projekta Ekumenske humanitarne organizacije, koji finansira Evropska unija.

Trenutno je u njemu evidentirano 194 dece koja su stalni korisnici i još 263 deteta sa kojima se radi na terenu.

Pored zadovoljavanja osnovnih egzistencijalnih potreba, kao što su hrana, odeća, higijena i prva pomoć, u Svratištu se posebna pažnja posvećuje uključivanju dece u školski sistem.

Deca koja žive i rade na ulici su grupa koja je višestruko osetljiva i ranjiva. Više od 90 odsto ove dece su Romi, ekstremno su siromašni, neobrazovani i bez odgovarajuće roditeljske nege i zaštite, rečeno je na predstavljanju projekta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.