Osteoporoza: Izmerite gustinu kostiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2013, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osteoporoza: Izmerite gustinu kostiju

NOVI SAD -

U Srbiji od osteoporoze boluje oko 350 hiljada ljudi. Pre svih to su žene u menopauzi. Reč je o tihoj bolesti, kod koje se neopaženo gubi koštana masa, a najčešće se dijagnostikuje tek prilikom preloma kostiju.

Osteoporoza se, uglavnom, razvija bez ikakvih simptoma, ali ima znakova koji mogu da ukažu na eventualni problem u koštanom sistemu. U Kliničkom centru Vojvodine i u Jodnoj banji u Novom Sadu postoje najsavremeniji aparati koji omogućavaju bolju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prevenciju i terapiju osteoporoze.

Bolest o kojoj je reč veoma je kompleksna i ostavlja velike posledice. Važi za oboljenje koje se teško otkriva, jer nema vidljivih simptoma.

"Osteoporozu karakteriše gubitak čvrstine kostiju, odnosno gubitak kalcijuma iz kostiju, što povećava rizik od preloma kičmenih pršljenova i kuka pri najmanjem naporu", objašnjava doktorka Edita Stokić.

Od te bolesti pati više od trećine žena starijih od 60 godina. Ulaskom u menopauzu žene gube estrogen, čime se menja metabolizam kostiju i počinje njihova razgradnja. Već nakon 35. godine gustina kostiju kod žena gubi se brže nego što može da se nadoknadi, pa kosti postaju krte i lako lomljive.

Na sreću, čak i kada bolest već postoji, koštana masa može da se popravi i da se, uz biofosfate, spreči nastavak njihove razgradnje. Uz prave vežbe i pojačan unos mleka i mlečnih proizvoda – objašnjava doktorka Stokić – predupređuju se prelomi i održava se kvalitet života.

Osteporoza je u 80 odsto slučajeva određena genetskim predispozicijama. Veći rizik da od nje obole imaju žene kod kojih je menopauza nastupila ranije, pre 45. godine, kao i muškarci koji imaju snižen nivo testosterona.

Na razvoj bolesti utiču i drugi faktori rizika. Ustanovljeno je da se kod mršavih devojaka gustina kostiju smanjuje zbog nedovoljnog unosa hrane, a samim tim i bitnih vitamina, minerala i svih neophodnih materija za održavanje zdravlja.

U rizičnoj grupi mladih žena su i one kojima su odstranjeni materica i jajnici.

Osteoporoza može da se pojavi i kod veoma mladih žena, ukoliko se kod njih kalcijum brže oslobađa iz kostiju nego što može da se nadoknadi. Tada se bolest naziva osteopenija.

Ukoliko se sa hranom ne unose dovoljne količine kalcijuma, telo je primorano da ga uzima iz kostiju, što vremenom dovodi do propadanja koštane mase.

Nikotin ima direktno štetno dejstvo na gustinu kostiju, jer ometa njihov metabolizam. Alkohol utiče na resorpciju vitamina D i kalcijuma i negativno deluje na obnavljanje kostiju. Na smanjenje gustine kostiju posredno utiču i pojedini medikamenti kao što su kortikosteroidi, lekovi za snižavanja holesterola i lečenje epilepsije i hormoni za lečenje endometrioze.

Osobe koje pate od depresije, zbog povećanog nivoa hormona kortizola, mogu biti u većem riziku od razvoja osteoporoze.

Nedostatak fizičke aktivnosti najveći je neprijatelj čvrste koštane strukture. S druge strane, dugotrajno intezivno vežbanje, kome su izložene profesionalne sportistkinje, takođe može da dovede do ranijeg gubitka koštane mase.

Za jake kosti neophodan je kalcijum, ali i vitamin D, koji potpomaže apsorpciju tog minerala u organizam.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.