Oprez na ambroziju u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez na ambroziju u Sremskoj Mitrovici

Zbog povećane koncentracije ambrozije na snazi je crveni alarm i u Sremskoj Mitrovici. Ambrozija je izazivač alergija koje u težim slučajevima mogu izazvati i napade astme i gušenje kod pacijenata. U gradu radi se redovno na suzbijanju iste, a nadležni i na privatnim posedima mogu nalagati mere za uništavanje.

Koncentracija polena ambrozije ušla je u crvenu zonu u Sremskoj Mitrovici sa tendencijom rasta. Do toga je došlo zbog pada temperature. Građani imaju različite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovore na pitanje javljanja problema sa ambrozijom, a oni koji za sada nemaju alergijske odgovore, uglavnom poznaju nekog ko ima.

Protiv ambrozije se može delovati ili herbicidima, agrotehnički ili mehanički, odnosno košenjem. U Sremskoj Mitrovici gradske površine i košenje obavlja preduzeće Komunalije koje po redovnom programu to obavlja.

U komplikovanim slučajevima alergije koje se javljaju zbog ambrozije mogu dovesti i do stanja gušenja. Ukoliko građani primete tegobe treba odmah da se jave lekaru.

Po pitanju ambrozije na privatnim posedima postupa komunalna inspekcija i to po Uredbi o merama o suzbijanju i uništavanju ove korovske biljke. Građanima se savetuje da odmah prijave ukoliko je primate.

Ambrozija je biljka koja se širi velikom brzinom. Njen polen može da preleti više stotina kilometara i da čeka povoljne uslove za razvitak i po nekoliko decenija. U Vojvodini ima najveću koncentraciju, kažu stručnjaci, jer najčešće su izvori ambrozije na oranicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.