Oko 2.500 đaka u Srbiji uči kineski jezik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 2.500 đaka u Srbiji uči kineski jezik

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji kineski jezik uči oko 2.500 đaka, kroz pilot projekat čija realizacija, na osnovu programa prosvetne saradnje Srbije i Kine, traje četvrtu godinu. I profesori i učenici Karlovačke gimnazije takođe su veoma uspešni u savladavanju kineskog jezika, a u Sremskim Kralovcima jezik i kultura Kine izučavaju se već petu godinu.

"Interesovanje je iz godine u godinu sve veće , kineski je sam po sebi veoma specifičan i predstavlja izazov za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učenje, tako da mi radimo na popularizaciji i želimo da što više dece upuste u ovu avanturu", rekla je za RTV  profesorica kineskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji Ljubica Čudanov 1.58

Interesovanje za kineski jezik u Srbiji počelo je pre nekoliko godina, to govori o dalekovidosti profesora Ekonomskog fakulteta Koste Josifidisa koji je pre dvadesetak godina svojim studentima govorio da rade sa Necima, ali da uče kineski jezik.

"Sada je evidentno da je kineska ekonomija u strahovitoj pozitivnoj agresiji i ona je jedna od retkih zemalja koja ima višak kapitala, pa se sa tim kapitalom locira tamo gde je atraktivno. Kada je zemlja već daleko, onda  vas zbližava pa jezik. Piznavanje jezika znači smanjivanje transakcionih troškova, ostvarivanje kontakata i pravljenje biznisa", rekao je profesor Josifidis.

Prema njegovim rečima, tek nastupa doba mandarinske ekonomije, tako da je mudro ulagati u izučavanje kineskog jezika i kulture, jer će poslovni partneri koji dolaze iz te zemlje kod naših radnika, umeti to da cene.

Projekat "Učenje kineskog jezika u školama u Srbiji" započet je školske 2011/12. godine, a nastavu izvodi 17 nastavnika kineskog jezika koji su došli iz NR Kine.

Cilj je da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici škola u Srbiji upoznaju sa kineskom kulturom, jezikom i tradicijom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Projekat se realizuje na osnovu Programa prosvetne saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i kineskog Ministarstva prosvete.

Takođe, u Srbiji kineski jezik uči se i u specijalizovanim školama za nadarene učenike, Filološkoj gimnaziji, Matematičkoj gimnaziji i Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, ali i na fakultetima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji oko 2.500 đaka uči kineski!

Izvor: 24sata, 16.Dec.2014

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji kineski jezik uči oko 2.500 đaka, kroz pilot projekat čija realizacija, na osnovu programa prosvetne saradnje Srbije i Kine, traje četvrtu godinu...Kineski jezik pohadjaju đaci u 29 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, Užicu, Novoj Varoši, Vlasotincu,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.