Održan čas tolerancije u školi Milan Petrović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan čas tolerancije u školi "Milan Petrović"

U okviru Nedelje tolerancije, održan je čas tolerancije, koji se godinama održava u prostorijama Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović". Pokretač i nosilac aktivnosti je Udruženje građana "Vitezovi osmeha" pod pokroviteljstvom Gradske uprave za dečju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada.

Manifestacija je utemeljena na promociji i afirmaciji socijalnih, kulturnih i religijskih vrednosti u našem društvu. Njen poseban zadatak je ukazivanje na različitosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << među pripadnicima društvene zajednice i zalaganje za njihova prava.

"Ovde u ovoj školi, zaposleni i deca svakog dana kreiraju toleranciju, doživljavaju je i oplemenjuju je na neke svoje inventivne načine, tako da su oni s jedne strane i tvorci i promoteri vrednosti tolerancije", kaže Nebojša Nikolić, predsednik Udruženja građana "Vitezovi osmeha".

Tolerancija kao jedna od univerzalnih vrednosti, neophodna je savremenom čovečanstvu i obrazovnoj zajednici. U Gimnaziji "Svetozar Marković", neguje se tolerancija, kao jedan vid odnosa prema različitosti, istakla je direktorka te gimnazije Tatjana Vukadinović.

"Festival, koji je organizovan u školi "Milan Petrović", zaista je jedna lepa prilika da, uključujući se u različite aktivnosti, udahnemo smisao toj vrednosti i pokažemo da je vredno biti dobar partner sa svakim ko je različit, ko je sličan i na taj način negovati skladnost u obrazovnoj zajednici", ističe Tatjana Vukadinović, direktorka Gimnazije "Svetozar Marković".

Čas tolerancije je samo primer kako se zapravo radi u školi "Milan Petrović" tokom cele godine, rekla je direktorka te škole, Slavica Marković.

"Kada živimo svakodnevno, kada to zapravo jedni od drugih učimo, a mi se trudimo da na svim našim aktivnostima u toku nastave i vannastavnih aktivnosti u susretima sa društvenom sredinom živimo tolerantno, onda svakako usvajamo to i mi odrasli, a i deca", smatra Slavica Marković, direktorka škole "Milan Petrović".

U okviru časa tolerancije, izvedeni su kratki dramski nastupi učenika Srednje škole "Milan Petrović" i maturanata Gimnazije "Svetozar Marković" i uručena su priznanja "Vitez tolerancije" pojedincima i ustanovama koje duže vreme podržavaju socijalnu inkluziju mladih sa smetnjama u razvoju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.