Od sreće do očaja za pola sata - svet u šoku zbog smrti malog Rajana (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2022, 12:27

Od sreće do očaja za pola sata - svet u šoku zbog smrti malog Rajana (VIDEO)

Tuga i bol zamenili su nevericu zbog smrti Rajana Avrama, marokanskog dečaka koji uprkos danonoćnoj akciji spasavanja iz bunara nije uspeo da preživi. Tviter je preplavljen porukama kojima se korisnici ove društvene mreže opraštaju od petogodišnjaka, a ilustracije dečaka koji ide u raj dele javne ličnosti i zvaničnici.

Mediji iz celog sveta su u subotu pratiliprenos akcije spasavanja dečaka iz 32 metra dubokog bunara.

Kada je petogodišnji Rajan Avram izvučen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na površinu usledio je gromoglasan aplauz, a na društvenim mrežama delile su poruke zahvalnosti spasiocima i Bogu. Svega pola sata kasnije usledio je šok - vlasti Maroka saopštile su da dečak nije preživeo.

Novinari danas pokušavaju da bace svetlo na jučerašnje događaje, koji su praćeni sa dosta kontradiktornih informacija - od toga da su lekari već pregledali dete do toga da se do njega nije ni stiglo.

Zvaničnih informacija nije bilo, a novinari od petka nisu dobijali snimke dečaka, koga je snimala kamera ubačena u bunar. To je probudilo sumnju da su vlasti znale da dečak nije živ, ali da nisu htele da javno saopšte.

Neki nagađaju da su time želeli da izbegnu haos koji je mogao nastati jer su se hiljade ljudi slile u marokansko selo kako bi pratile akciju spasavanja.

Neki krive lokalnu vlast za tragičan ishod jer nisu odmah delovale, već dan kasnije krenule u spasavanje.

Od poruka podrške spasiocima, preko molitvi za dečaka i radosti zbog njegovog spasavanja do poslednjeg pozdrava - tako je izgledao jučerašnji dan naTviteru, na kom su uz haštag #Save Rayan korisnici ove mreže pratili događaje u Maroku.

Fudbalska reprezentacija Maroka uputila je poruku Rajanovim roditeljima: "Bogu pripadamo i njemu se vraćamo. Neka Gospod bude milostiv prema Rajanu i njegovim roditeljima pruži strpljenje i utehu".

Fudbaler Milana Alžirac Ismael Benaser odao je poštu petogodišnjem Rajanu.

"Rajanova hrabrost će ostati u našem sećanju i nastaviti da nas inspiriše", naveo je Benaser.

Francuski predsednik Emanuel Makron naFejsbukuje naveo da deli bol sa narodom Maroka: "Želim da kažem porodici malog Rajana i marokanskom narodu da delimo vaš bol".

Rajan je u 32 metra dubok bunar upao u utorak, dok je njegov otac vršio popravke na njemu. Upao je u tom jedinom momentu kada ga nisam gledao, rekao je Rajanov otac.

Spasioci su buldožerima kopali zemlju kako bi usekli veliki rov u brdo pored bunara. Kopali su horizontalno prema bunaru i postavljali cevi za zaštitu od klizišta i izvlačenje dečaka. Na kraju su kopali i ručno, kako ne bi došlo do obrušavanja zemlje.

Brdsko područje oko Šefšaena zimi je veoma hladno i iako je hrana bila spuštena do Rajana, nije bilo jasno da li je on nešto jeo. Rajanu su bili dostavljeni voda i kiseonik pomoću cevi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VIDEO Od sreće do očaja: Svet u šoku zbog smrti malog Rajana

Izvor: Radio 021, 06.Feb.2022

Tuga i bol zamenili su nevericu zbog smrti Rajana Avrama, marokanskog dečaka koji uprkos danonoćnoj akciji spasavanja iz bunara nije uspeo da preživi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.