Novo u Kikindi: Čuvaonica dece po ugledu na Evropu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 15:11

Novo u Kikindi: "Čuvaonica dece" po ugledu na Evropu

Mlada vaspitačica Andrea Raičević otvorila je u Kikindi "Čuvaonicu dece", novi koncept u obrazovanju, popularan u razvijenim evropskim zemljama, pogotovo u Francuskoj u kojoj je Andrea rođena.

Andrea je iz rodne Francuske došla na sever Banata, stekla visoku stručnu spremu iz oblasti obrazovanja i Kikinđanima ponudila novi način čuvanja dece.

Novi koncept u obrazovanju, "Čuvaonica dece", vrlo popularan u zemljama Zapadne Evrope, mlada vaspitačica, Andrea Raičević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenela je iz rodne Francuske u Kikindu i tako građanima ponudila moderan način čuvanja dece. Andrea je u Kikindi stekla visoku stručnu spremu iz oblasti obrazovanja, a građanima pružila priliku da, na drugačiji način, obezbede svojoj deci da kvalitetno provode vreme.

''Roditeljima je najinteresantnije to što ne moraju da zakazuju dolazak, već je dovoljno samo da dovedu svoje dete, a mi funkcionišemo u skladu sa željama roditelja, što znači da ako dete treba da spava i posle 12 sati, uopšte nije problem, imamo prostoriju prilagođenu za to i uvek u tome uspevamo'', priča Andrea Raičević, vlasnica "Čuvaonice".

Prilika da njihovi mališani kraće vreme provode uz vršnjake, knjige, igračke i druženje, građanima je postalo veoma interesantno, a tome u prilog ide i činjenica da je proširenje posla i uvećanje obima usluga bilo neophodno.

''Deci su uvek potrebna deca. Smatram da su deca potrebna jedna drugoj i da oni ovde veoma lepo napreduju razvijajući kod sebe sve što treba. Bave se igrom, plesom, dosta se smeju. Pripremamo razne koreografije, organizujemo žurke, uređujemo dekoraciju i u svemu tome učestvuju upravo deca'', dodaje Mirjana Kovačević, animator.

Za razliku od vrtića, u "čuvaonici" roditelji sami donose hranu koju pripremaju, a dosadašnja praksa je pokazala da se takav način čuvanja dece odrazio u pozitivnom smislu pre svega u socijalizaciji mališana.

''Insistiram na tome da dete ne bude samo kod kuće sa dadiljom, bakama već je čuvaonica prilika da se dete socijalizuje, da bude u društvu i da mališani uče jedni od drugih. Važno je da na pravi način razviju stvari koje su bitne kod male dece'', smatra Raičević.

Pionirski poduhvat u Kikindi pokazao je odlične rezultate i uprkos ponekad vrlo zahtevnim okolnostima, osmeh mališana koji se ponovo vrate dokaz je da je posao urađen kako treba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.