Novi Sad 2021 i OPENS poklanjaju pažnju volontiranju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novi Sad 2021" i "OPENS" poklanjaju pažnju volontiranju

Povodom međunarodnog dana volontera, ove godine su organizacije "Novi Sad 2021" i "OPENS", posebnu pažnju poklonili izazovima koje nosi volontiranje.

Još uvek ima onih koji svoje slobodno vreme posvećuju volonterskom radu. Time doprinose pozitivnim promenama u društvu, priča studentkinja Ljubica, volonterka.

"Sećam se rada recimo prve konferencije "Neutralno" kada sam volontirala, zaista jedno novo iskustvo i u tom tempu se i nastavilo i svako volontiranje donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nešto novo i prosto nešto nas navodi i tera da volontiramo i dalje", navodi Ljubica Marković.

U Novosadskom volonterskom servisu ističu da je u Srbiji ipak veliki problem motivacija i uključivanje volontera, ali dok god se vide rezultati - volontiranje može da postane nešto što je praksa.

"Mi se trudimo da kroz set radionica, set promocija, radom sa volonterima zapravo zajednički razumemo šta je to volontiranje i kako se kroz volontiranje može učiti i kako se može steći bogato iskustvo, korisno iskustvo", navodi Vojislav Prkosovački, rukovodilac Novosadskog volonterskog servisa.

"Volontiranje donosi znanje, donosi često posao, donosi putovanje, donosi puno poznanstava, druženja, pa čak i ljubavi što da ne", kaže Milica Rašković iz "Novi Sad 2021" - Evropska prestonica kulture.

Iako se često volontiranje naziva "neplaćenim radom", ono ipak nosi svoje benefite. Sa druge strane, rad na unapređenju zakonske regulative je ključan kako bi se pružili bolji uslovi volonterima, ističu iz OPENS-a.

"Treba obezbediti nekada i prevoz ili ishranu i piće, treba voditi računa i o njihovoj bezbednosti tako da, da bi se volontiranje organizovalo na pravi način je potrebna neka finansijska podrška", poručuje Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Tokom dvogodišnjeg rada, više od hiljadu volontera iz Novosadskog volonterskog servisa, učestvovalo je u preko 100 aktivnosti gde su proveli devet hiljada radnih sati pružajući svoj doprinos zajednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.