Nevreme u regionu, pada i sneg

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme u regionu, pada i sneg

Nevreme praćeno kišom, grmljavinom, negde i olujnim vetrom zahvatilo je danas veći deo Hrvatske, a u Gorskom kotaru, Lici i na Sljemenu kod Zagreba pada slab sneg. U Ljubljani je posle sinoćnjeg nevremena na snazi "crveni alarm", ali meteorolozi najavljuju da će se vremenske prilike danas poboljšati.

Vatrogasci su u Zagrebu od jutros imali oko 150 intervencija zbog nevremena, uglavnom ispumpavanja vode. Zatvoren je i deo gradskih ulica koje su se našle pod vodom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Problema je bilo i na području Osječko-baranjske županije, gde je vetar na momente duvao i do 110 kilometara na čas. Prema izveštajima lokalnih medija, srušena su brojna stabla, a bilo je i prekida javne rasvete.

I na području Varaždina poplavljeni su pojedini putevi, ali i neki stambeni prostori. Hrvatski autoklub (HAK) saopštio je da u Gorskom kotaru i Lici pada slab sneg, a da su ostalom delu zemlje putevi mokri i klizavi od kiše, a povremeno duva i olujni vetar.

Na delu autoputa Zagreb-Rijeka bili su proglašeni zimski uslovi, ali su u međuvremenu ukinuti, kao i na većini puteva kroz Gorski kotar.

HAK savetuje vozače da na put kroz planinska područja ne kreću bez zimske opreme.

Za saobraćaj je zatvorena deonica autoputa Zagreb-Split kod čvorova Sveti Rok i Maslenica, a predviđen je obilazak državnim putevima preko Gračaca i Zatona Obrovačkog.

Meteorolozi su najavili da će posle podne doći do delimičnog razvedravanja. Temperature će se se kretati uglavnom između sedam i 11 stepeni.

Crveni alarm zbog nevremena i poplava u Sloveniji

U glavnom gradu Slovenije Ljubljani je posle sinoćnjeg nevremena na snazi "crveni alarm", ali meteorolozi najavljuju da će se vremenske prilike danas poboljšati.

Količina padavina je bila najveća u srednjem delu države, od 100 do 200 litara vode po kvadratnom metru, a prilazni putevi ka centru Ljubljane su zatvoreni zbog narasle vode.

"Izgleda da će se vreme smiriti, trenutno se već razvedrilo u zapadnoj Sloveniji, a padavine će najkasnije za sat ili dva prestati i na jugozapadu", saopštio je meteorološki zavod.

Crna Gora: Pada kiša, popodne se očekuje sneg

Jaka kiša, uz pojačan južni vetar, pada na području Podgorice i na crnogorskom primorju, a meteorolozi su najavili da će popodne u severnom delu Crne Gore kiša preći u sneg.

Prema prognozama, snežni pokrivač mogao bi se formirati i u nižim predelima na severu Crne Gore.

Južni vetar, kako je najavljeno, zameniće severni i severoistočni koji će u nekim područjima imati olujnu snagu.

Temperatura će u Crnoj Gori, kažu meteorolozi, pasti u proseku za oko 10 stepeni. U Podgorici je u utorak dnevna temperatura vazduha bila 25 stepeni.

Oluja "Gonzalo"stigla u Austriju

Oluja Gonzalo stigla je noćas u Austriju brzinom vetra do 150 kilometara na čas.

Najveća brzina izmerena je na Sonvendštajnu na planini Semering sa 155 kilometara na čas.

Ukupno 24 hidrometeorološke stanice širom Austrije zabeležile su brzine vetra iznad 100 kilometara na čas.

Čak je i u Beču „Gonzalo“ duvao rekordnom brzinom od 125 kilometara na čas, a na aerodromu u Inzrbuku 122 kilometara na čas.

Inače, rekordna brzina vetra u oktobru u Austriji izmerena je 2000.godine na Sonbliku u Salcburgu, na 3.109 metara nadmorske visine gde je izmereno 233 kilometara na čas.

Oluja, koja je donela i zahlađenje, izazvala je i brojne intervencije vatrogasaca, jer je olujni vetar kidao sve pred sobom.

U pokrajini Koruška oko 8.000 domaćinstava ostalo je bez struje zbog drveća koje je pala na dalekovode.

U pokrajini Štajerskoj vetar je otkrivao krovove, ali i tamo je oko 1.500 domaćinstava ostalo bez struje.

U Beču je „Gonzalo“ odneo više krovova i polomio drveće, a vatrogasci su zbog jakog vetra imali oko 100 dodatnih intervencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.