Naučnici otkrili ključne delove mozga u kojima bi mogao biti „izvor psihoze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2024, 08:35

Naučnici otkrili ključne delove mozga u kojima bi mogao biti „izvor" psihoze

Istraživači su prepoznali da se disfunkcije u dva posebna moždana sistema kod ljudi, mogu povezati sa većim rizikom od dobijanja psihoze. Otkriće otvara put novim tretmanima mentalnih poremećaja.
Nova studija koju je vodio tim sa Univerziteta Stanford pomaže nam da razumemo kako se simptomi psihoze javljaju, što bi moglo dovesti do boljih tretmana i intervencija za psihozu i druga stanja mentalnog zdravlja sa kojima je psihoza povezana.
Psihoza uključuje odvajanje od stvarnosti, kao što su halucinacije i zablude. Može se pojaviti samostalno, ali je takođe deo stanja poput šizofrenije i bipolarnog poremećaja, koje naučnici još pokušavaju da u potpunosti otkriju.
„Novi rad pruža dobar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.