Najviša gradska priznanja nosiće imena znamenitih Kikinđana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviša gradska priznanja nosiće imena znamenitih Kikinđana

Najviša priznanja Grada Kikinde, koja se dodeljuju za značajan doprinos i postignute rezultate u oblastima nauke, kulture, sporta i dobrotvornog rada, ubuduće će nositi imena znamenitih Kikinđana. Tu odluku usvojili su odbornici Gradske skupštine na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.

Gradska priznanja ubuduće će nositi imena znamenitih Kikinđana, koji su u različitim oblastima nauke, kulture, sporta i društvenog rada ostavili poseban pečat u istoriji grada. Kikindske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gradske vlasti pozvale su svojevremeno pojedince, organizacije i udruženja da se aktivno uključe i daju svoje predloge na osnovu kojih bi bio formulisan predlog Odluke o nagradama i priznanjima. Kikindski Klub istoričara aktivno se uključio u tu inicijativu.

"Ideja vodilja Kluba istoričara Kikinde bila je da predočimo imena onih ljudi koji su, po našem mišljenju, posebnmo zaslužni u pojedinim obnlastima naučnog, društvenog života Kikinde. Izašli smo sa spiskom od 20-tak imena, odnosno sa viđše predloga po nagradi, a nadležna Komisija pri Gradskoj upravi donela je konačnu odluku koja će imena poneti najviša priznanja grada“, kaže Srđan Sivćev iz Kluba istoričara.

Na osnovu usvojene Odluke, gradsko priznanje u oblasti obrazovanja ubuduće će nositi ime "Dr Pavle Kenđelac“, kulture "Jovan Ćirilov“, privrede i preduzetništva "Stefan Bon“, sporta "Nika Mirkov“, u oblasti zdravstva „dr Ranko Petrović“, a u oblasti humanosti i dobrotvornog rada "Melanija Nikolić Gaičić“. Nažalost, ne možemo se pohvaliti dobrim poznavanjem lokalne istorije, pa je i ovo jedan od načina da se podsetimo na značajne ljude koji su ispisivali tu istoriju.

"Ne obrađuje se lokalna istorija, kako u udžbenmicima za osnovnu, tako i za srednju školu. Prosto nije prisutna u nekom javnom diskursu. Tako da je ovo odličan način da se dotaknemo naše lokalne istortije, koja je izuzteno bogata plemenitim ljudim, dobročiniteljima“, ističe Ivana Bogosav, profesorka istorije i dodaje:

"Mnogo naših sugrađana ne zna mnogo o lokalnoj istoriji . Nažalost, ni naši učenici. Pre svega zbogh činjenice da je planom i program ostavljeno vrlo malo vremena za lokalnu istoriju. Međutim, to ipak može putem sekcija i dodfatne nastave da se uradi i nadoknadi.“

Svečana dodela gradskih priznanja, koja će ubuduće nositi imena znamenitih Kikinđana, kao i Nagrade grada Kikinde biće upriličena 28. decembra, na svečanosti obeležavanja Dana Kikinde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.