08. novembar  2019. 16.40  →  17.24 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

Najviša gradska priznanja nosiće imena znamenitih Kikinđana

KIKINDA -

Najviša priznanja Grada Kikinde, koja se dodeljuju za značajan doprinos i postignute rezultate u oblastima nauke, kulture, sporta i dobrotvornog rada, ubuduće će nositi imena znamenitih Kikinđana. Tu odluku usvojili su odbornici Gradske skupštine na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.

video icon

Gradska priznanja ubuduće će nositi imena znamenitih Kikinđana, koji su u različitim oblastima nauke, kulture, sporta i društvenog rada ostavili poseban pečat u istoriji grada. Kikindske gradske vlasti pozvale su svojevremeno pojedince, organizacije i udruženja da se aktivno uključe i daju svoje predloge na osnovu kojih bi bio formulisan predlog Odluke o nagradama i priznanjima. Kikindski Klub istoričara aktivno se uključio u tu inicijativu.

kikinda jpg 660x330 jpg

"Ideja vodilja Kluba istoričara Kikinde bila je da predočimo imena onih ljudi koji su, po našem mišljenju, posebnmo zaslužni u pojedinim obnlastima naučnog, društvenog života Kikinde. Izašli smo sa spiskom od 20-tak imena, odnosno sa viđše predloga po nagradi, a nadležna Komisija pri Gradskoj upravi donela je konačnu odluku koja će imena poneti najviša priznanja grada“, kaže Srđan Sivćev iz Kluba istoričara.

Na osnovu usvojene Odluke, gradsko priznanje u oblasti obrazovanja ubuduće će nositi ime "Dr Pavle Kenđelac“, kulture "Jovan Ćirilov“, privrede i preduzetništva "Stefan Bon“, sporta "Nika Mirkov“, u oblasti zdravstva „dr Ranko Petrović“, a u oblasti humanosti i dobrotvornog rada "Melanija Nikolić Gaičić“. Nažalost, ne možemo se pohvaliti dobrim poznavanjem lokalne istorije, pa je i ovo jedan od načina da se podsetimo na značajne ljude koji su ispisivali tu istoriju.

"Ne obrađuje se lokalna istorija, kako u udžbenmicima za osnovnu, tako i za srednju školu. Prosto nije prisutna u nekom javnom diskursu. Tako da je ovo odličan način da se dotaknemo naše lokalne istortije, koja je izuzteno bogata plemenitim ljudim, dobročiniteljima“, ističe Ivana Bogosav, profesorka istorije i dodaje:

"Mnogo naših sugrađana ne zna mnogo o lokalnoj istoriji . Nažalost, ni naši učenici. Pre svega zbogh činjenice da je planom i program ostavljeno vrlo malo vremena za lokalnu istoriju. Međutim, to ipak može putem sekcija i dodfatne nastave da se uradi i nadoknadi.“

Svečana dodela gradskih priznanja, koja će ubuduće nositi imena znamenitih Kikinđana, kao i Nagrade grada Kikinde biće upriličena 28. decembra, na svečanosti obeležavanja Dana Kikinde.

 

Broj komentara: 1

Yugo  08. 11. 2019. | 17:39
Hahaha samo 5 različitih zastava? Dodajte jos 7.. zastavu Rumunije, zastavu Švajcarske Zastavu Kikinde? Malo je samo 5