Nagluvi lakše do informacija u kikindskom Uslužnom centru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagluvi lakše do informacija u kikindskom Uslužnom centru

Uslužni centar Gradske uprave u Kikindi od nedavno poseduje uređaj koji će u velikoj meri pomoći nagluvim osobama koje koriste slušne aparate jer će zahvaljujući njemu moći mnogo lakše da čuju zvuke oko sebe. Pored toga, Uslužni centar od sada poseduje i Informator na Brajevom pismu koji sadrži važne telefone u gradu.

Nagluve osobe koje koriste slušne aparate od sada će na mnogo lakši način dobijati informacije u Uslužnom centru Gradske uprave u Kikindi jer ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustanova poseduje takozvani indukcioni sistem za amplifikaciju govora. To znači da osobe koje koriste slušne aparate sada jasno i bez smetnji mogu da čuju zvuke oko sebe.

"Ovo će nam mnogo značiti jer će nagluvim osobama koje su u svakodnevnoj komunikaciji sa institucijama biti mnogo lakše da obavljaju osnovne poslove", kazala je Gordana Marković Jankov, Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Kikinda.

Kikindski Uslužni centar sada poseduje i informator na Brajevom pismu koji sadrži sve bitne informacije kao i brojeve telefona važnih institucija u gradu, pa će slepim osobama svakako olakšati pristup podacima.

"Zahvaljujući ovakvom informatoru moći ćemo da lakše dolazimo do neophodnih informacija jer se u njemu nalaze svi bitni brojevi telefona", saopštio je Milovan Gucul, Organizacija slepih "Severni Banat".

Zahvaljujući novom sistemu, nagluve osobe sada će preko svojih slušnih aparata lakše komunicirati sa zaposlenima u Uslužnom centru. Posebna prednost novog sistema za nagluve je što su slušni aparati, ne samo najnovije generacije, već i oni od pre 20 godina, opremljeni za prijem signala. Za projekat sprovođenja ovog sistema nadležno je Udruženje građana "Althea" u saradnji sa resornim ministarstvom.

"Službenici Uslužnog centra najčešće imaju komunikaciju sa građanima, a zahvaljujući ovom aparatu zaista ćemo lakše komunicirati sa nagluvim osobama", rekla je Ramona Tot, Gradska uprava Kikinda.

"Ima dosta starijih osoba koje koriste slušne aparate i mi već 12 godina ugrađujemo ove sisteme tako da smo do sada ugradili preko 100 sistema. Dobro je što na ovaj način sve informacije mogu da dobiju sami, bez pratioca", izjavila je Snežana Blagojević, Udruženje građana ''Althea''.

U Kikindi je oko 500 osoba koje imaju problema sa sluhom, ali to nije realna slika jer dosta ljudi nije ni svesno svojih problema. Statistika pokazuje da 30 odsto ukupne populacije ima neko oštećenje sluha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Osobe s invaliditetom lakše do dokumenata

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2019

BANJALUKA - Osobama s ograničenim tjelesnim sposobnostima znatno je olakšan pristup Uslužnom centru Gradske uprave Banjaluka u Boriku, Kancelariji za pravnu pomoć i mjesnoj zajednici u tom naselju nakon što su, zahvaljujući donaciji kompanije "M:tel", instalirane rampe za osobe s ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.