Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 do kraja juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 do kraja juna

Do kraja juna Srbija će izraditi nacrt pregovaračke pozicije sa EU za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu, rekao je resorni ministar Goran Trivan.

On je izjavio da se sa otvaranjem poglavlja ne treba žuriti jer je cilj da naša zemlja bude u potpunosti spemna za pregovore iz te oblasti.

Ono što najviše nedostaje za prilagođavanje standardima EU iz oblasti zaštitne životne sredine jeste novac.

Tri godine od završetka skrinig procesa Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još uvek nije otvorila poglavlje 27, a resorni ministar kaže da ne treba žuriti sve dok ne budemo u potpunosti spremni za pregovore. On je naveo da nakon toga sledi usaglašavanje sa Evropskom komisijom što će trajati nekoliko meseci.

"Koliko god da smo pametni moramo biti tri puta pametniji da obezbedimo ta sredstva i da okrenemo logiku – kako da ovo pitanje pretvorimo umesto troška u investiciju i kao takvu je posmatramo", kaže Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Kao jedno od rešenja za pronalaženje sredstava, nametnuo se zeleni fond, osnovan prošle godine i koji se finansira ekološkim taksama od kompanija koje zagađuju okolinu. Međutim, izgleda da ni taj fond ne daje potrebne rezultate.

"Još uvek zeleni fond ne realizuje odluke kako treba. U odnosu na ono što se realizuje u oblasti zaštite životne sredine vidim da su ad hok odluke o isplatama iz zelenog fonda, ne vidim kontinuirano održivo funkcionisanje još uvek", kaže Anđelka Mihajlov, članica pregovaračke grupe 27.

"Naplata konstantno raste, ali mi nemamo problem sa tim već sa načinom na koji se ta sredstva iz zelenog fonda plasiraju u sektor zaštite životne sredine", kaže Ivan Karić, šef pregovaračke grupe 27.

Poznavaoci prilika smatraju da za Srbiju neće biti veliki problem usklađivanje zakonodavstva već će, kao i obično, sporna biti njegova primena, a sa time je saglasna i Evropska komisija, što i piše u njihovom izveštaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.