Na operaciju žuči čekaju pet godina

Izvor: Blic, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na operaciju žuči čekaju pet godina

Pacijenti koji danas zakažu operaciju žuči u Kliničkom centru Vojvodine na red će doći tek 22. marta 2012. godine! Pre njih, u redu čeka već 159 ljudi. Nije bolja situacija ni kada je reč o operaciji bruha. Tu se red završava 1. decembra 2010. godine, ali u koloni čeka čak 601 pacijent. U Kliničkom centru kažu da nemaju dovoljno sala i kreveta da smeste sve pacijente kojima je operacija potrebna.



Načelnik odeljenja specijalističke poliklinike Klinike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za abdominalnu hirurgiju primarijus dr Goran Petaković objašnjava da je ritam zakazivanja odavno nametnut i nasleđen, kao i da Klinika nema dovoljno kreveta da smesti sve pacijente. Naime, u slučaju najmanjih hirurških intervencija pacijenti moraju u bolnici da budu bar tri dana.

- Brojne operacije se rade kod nas i svakog dana imamo minimalno pet do osam zakazanih operacija, ne računajući one koje se rade hitno. Duge liste čekanja donose svima brojne neprijatnosti jer se dešava da pozovemo pacijente koji godinama čekaju, a onda saznamo da su ili operisani na drugom mestu ili su, pak, umrli jer se tu radi i o starijim ljudima koji čekaju na ove intervencije - navodi dr Petaković, objašnjavajući plan i raspored operacija.

Upravnik Klinike za hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Zoran Milošević objašnjava da je osnovni razlog ovoliko dugih lista manjak prostora, te da Klinika ne može to da reši. On smatra da bi mnoge pacijente Kliničkog centra mogle da preuzmu bolnice iz drugih, manjih gradova jer kod njih nema liste čekanja za manje intervencije.

- Nemamo dovoljno kreveta za sve pacijente, niti dovoljno sala za sve operacije. Ne želimo da ostavimo onkološke pacijente da čekaju jer oni to ne mogu. Tako na čekanju ostaju pacijenti čije zdravstveno stanje trpi odlaganje - smatra Milošević.

Petaković kaže da bi liste čekanja mogle relativno brzo da nestanu kada bi u bolnici bio uveden komercijalni program, jer bi 15 abdominalnih hirurga moglo da operiše 600 hernija (bruh) za mesec dana. Međutim, uvođenje ovakvog programa nije moguće jer je u sadašnjem sistemu u svakom trenutku angažovan veliki broj hirurga i ekipa. Dvoje hirurga dežura u hitnom prijemu i na klinici, jedan u poliklinici, ostali imaju redovan program.

- Naš predlog je da se na program stavi više operacija, ali bi u tom slučaju i hirurzi, odnosno cele ekipe, morali da budu dodatno plaćeni - tvrdi Milošević i napominje da bi se situacija promenila kada bi Novi Sad imao gradsku bolnicu u kojoj bi se radile operacije koje nisu komplikovane.

On kaže da se plaćaju laparoskopske operacije jer se one u našem zdravstvenom sistemu smatraju vanstandardnom uslugom. Jedna sala je svakoga dana namenjena ovim pacijentima.

Laparoskopske operacije

Laparoskopske operacije cena

Žučna kesica 30.000

Bruh 35.000

Nadbubrežna žlezda 32.000

Slepo crevo 30.000

Debelo crevo 83.000

Slezina 30.000

Hemoroidi staplerom 32.000

Dve operacije istovremeno

(Žuč i bruh, žuč i slepo crevo) 42.500

Eksplorativna laparoskopija (snimanje, ne operacija) 7.000

Operacije sa ugradnjom mrežice 21.000

Čekanje na operacije

operacija pacijenti na čekanju prvi slobodan termin

Bruh sa mrežicom 601 1. 12. 2010.

Bruh, klasično bez mrežice 68 27.3. 2009.

Bruh, laparoskopski 5 oko tri sedmice

Žuč, redovne 159 21.3. 2012.

Žuč, laparoskopski 21 oko tri sedmice

„Brat od tetke" može preko reda

Upravnik Klinike za hirurgiju dr Zoran Milošević tvrdi da hirurzi ne dobijaju novac od pacijenata da bi bili ubačeni preko reda. Dešava se, kaže, da neko dovede pacijenata i kaže kako mu je to brat od tetke, te se on ubaci u program, ne pomerajući i ne odlažući one koji su zakazani.

- Nadam se da nas hirurzi ne lažu i da se zaista radi o rođacima, a ne radi o pacijentima koji doktoru stave 500 evra u džep. Uspevamo da se izborimo i sa starom praksom da lekari upućuju pacijente u svoje privatne ordinacije. Kada pacijent ovde plati laparoskopsku operaciju, novac ne ide ekipi u džep, a druga stvar je kada nekoga operišete privatno - navodi Milošević.

Platio jer ne može da čeka

- Upravo sam platio 21.000 dinara za operaciju bruha jer nisam imao nameru da čekam 2010. godinu! Kada su mi u septembru, mogu da zakažem operaciju tek za tada, smrklo mi se. Činjenica je da bruh nije opasan, dok se ne uklešti, ali moram li da čekam takvu situaciju? Platio sam, šta ću. Ali se pitam šta će biti sa dotičnim Sinišom koga sam upoznao u čekaonici i koji već drugi put zakazuje, pa se predomisli jer čovek jednostavno nema da plati operaciju - požalio se redakciji „Blica" Novosađanin M.N., ali uz zahtev da mu se ime ne objavljuje jer će se, kako kaže, sa lekarima „još družiti".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.