Na Festivalu nauke 53 premijerne naučne postavke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Festivalu nauke 53 premijerne naučne postavke

Deseti Festival nauke okupiće više od 600 naučnika i naučnih demonstratora koji će od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu premijerno predstaviti 53 naučne postavke, kao i šest trupa iz inostranstva i 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Kroz interaktivne postavke pod nazivom "Nauka bez prestanka" u hali 3 posetioci će saznati kako se dokazuje prisustvo bioloških tragova, otkrivaju falsifikati, detektuje droga, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su to najopasnija mesta za život na svetu, da li su biljke zaista inteligentne, kako je to na svojoj koži osetiti razliku između ekvatorijalne, pustinjske i subpolarne klime i oprobaju se u pravom detektivskom poslu kao CSI istražitelji.

Erupcije vulkana, naizgled spontane promene boja, plamen koji gori, ali ne sagoreva predmete, boje u fizičkoj hemiji, tardigrade - jedini poznati organizmi koje su preživele deset dana u svemiru, i još mnogo toga zanimljivog očekuje publiku.

Čemu služi imuni sistem, koje su sličnosti između oka i fotoaparata, koje blago naučne zabave se krije u jednom školskom rancu i zašto se najbolje uči kroz igru razotkriće "ekspertinejdžeri" koji će doći iz čitave Srbije.

U Maloj zoni najmlađi radoznalci moći će da sviraju na hrani, saznaju zašto je kuhinja dobar poligon za prve eksperimente, kako da dobiju struju iz povrća i šta su to automatoni.

Novina je EPS Tesla zona u hali 3A, nastala u čast 160 godina od rođenja velikog svetskog naučnika, a predstaviće neke od njegovih najpoznatijih izuma - transformator, asinhroni i sinhroni motor, magnetno polje, kao i muziku koja nastaje kada se pleše kroz laserske zrake, raspevane PVC cevi dok će najsmeliji posetioci dobiti priliku da zasviraju na Teslinom kalemu.

Oni malo mlađi upoznaće Nikolu Teslu kroz izložbu, konkretne izume, ali i kroz istoriju fizike, nauke kojoj je ovaj naučnik dao nemerljiv doprinos.

Hala 11 rezervisana je za goste iz Estonije, Francuske, Švedske i Slovenije, a okupiraće je i učenici Prve kragujevačke gimnazije koji će performansom objasniti kako se razvijala hemija kroz vreme.

Vatru na sceni pokazaće ekipa AHHAA teatra iz Estonije sa eksperimentom zvanim "kiša vatre".

Fabien Dekamp iz trupe "Les Atomes Crochus" otkriće posetiocima kako da naprave raketu u šou "Šta leti i kako se razbije?", naučnici ustanove "Hiša eksperimentov" iz Slovenije baviće se zvukom, dok ekipa Univerziteta Lund u Švedskoj obećava provod kao na muzičkom festivalu, uz obavezno uživanje u svetlosnim efektima, a sve to potkovano atomskom fizikom.

Direktorka festivala Ana Jovanović podsetila je da pre 10 godina termin "promocija nauke" nije korišćen u Srbiji, a sada se o tome razgovara kao o normalnom pojmu i dodala da su vrlo ponosni što je u međuvremenu u Srbiji pokrenuto više od 30 festivala nauke po uzoru na njihovu manifestaciju.

Programska koordinatorka festivala Aleksandra Patenković najavila je interaktivne postavke za sve uzraste i ljude različitog interesovanja i pozvala sve da dođu, postavljaju pitanja i saznaju šta ih sve okružuje, jer "nauka je svuda oko nas".

Ulaznice koštaju 450 dinara, doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske po ceni od 100 dinara, dok je za decu do pet godina ulaz slobodan.

Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno školskim posetama, dok su subota i nedelja porodični dani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.