Festival nauke od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu

Izvor: N1 televizija, 08.Dec.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival nauke od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu

Festival nauke biće održan od 15. do 18. decembra pod sloganom "Čista desetka" na Beogradskom sajmu, a okupiće više od 600 naučnika i demonstratora koji će posetiocima sa ili bez naučnog predznanja predstaviti brojne eksperimente, radionice, predavanja i naučne-šou programe, najavili su organizatori.

U halama 3, 3a i 11 posetiocima će biti predstavljene 53 premijerne naučne postavke, više od 60 naučnih i obrazovanih institucija iz Srbije, kao i gostujuće trupe iz >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Nemačke, Švedske, Austrije, Slovenije, Estonije i Francuske.

Programska direktorka jubilarnog desetog Festivala nauke Aleksandra Patenković kazala je da će u hali 3 biti organizovane interaktivne postavke pod nazivom "Nauka bez prestanka", navodeći da su osmišljne da budu zanimljive "svim uzrastima i ljudima različitih interesovanja".

Posetioci festivala u hali 3 moći će da saznaju kako se dokazuje prisustvo bioloških tragova, otkrivaju falsifikati, detektuje droga, šta je dendrohronologija, šta je hrana budućnosti, koja su najopasnija mesta za život, kao i brojne druge interesantne stvari.

Aleksandra Patenković, koja je i istraživačica-saradnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", najavila je da je poseban deo hale 3 - Mala zona posvećen deci, kao i Ekspertinejdžerima.

U Maloj zoni deca će moći da sviraju na hrani, dobiju struju iz povrća saznaju šta su to automatoni, dok će u zoni Ekspertinejdžeri posetioci moći da razotkriju sličnosti oka i fotoaparata, čemu služi imuni sistem, itd.

Ona je dodala da je novina festivala zona posvećena naučniku Nikoli Tesli - "EPS Tesla zona", smeštena u hali 3a u kojoj će biti predstavljeni neki od njegovih najpoznatijih izuma - transformator, asinhroni i sinhroni motor, magnentno polje, muzika koja nastaje kad se pleše kroz laserske zrake, kao i raspevane PVC cevi.

"Ono što je nauka ne mora da znači da je samo ozbiljno i biće na zanimljiv način predstavljeno, a ono što je zanimljivo probaćemo da vam na naučnoj osnovi objasnimo", rekla je ona.

Naučno-fantastična bina na kojoj će gostujuće trupe zajedno sa učenicima Prve kragujevačke gimnazije performansom objasniti kako se razvijala hemija kroz vreme biće postavljena u hali 11.

Student prodekan beogradskog Hemijskog fakulteta Nenad Zarić rekao je da će na štandu "Hemija i njene čarolije" biti organizovan niz demonstracija i radionica na kojim će posetioci moći da učestvuju u eksperimentima.

Predstavnica Centra za nauku Tanja Adnadjević ocenila je da je Festival nauke svake godine "sve bolji i veći", a da će se taj Centar ove godine na festivalu sa kojim deli zajednički cilj - popularizaciju nauke predstaviti sa postavkom "Inteligencija biljaka".

"Ideja (postavke) je da savremenu problematiku približimo ljudima i pokažemo da postoji analogija izmedju ljudskih čula i čula biljaka, da možete da budete veoma inteligentni ako nemate mozak, pod uslovom da ste biljka", rekla je ona i dodala da je želja da posetioce stave u uloge bilje kako bi drugačije sagledali svet oko sebe.

Direktorka Festivala nauke Ana Jovanović je kazala da je ovogodišnje jubilarno izdanje Festivala nauke bolje i veće od prošlogodišnjeg izdanja.

"Važno je koliko smo svima uspeli da približimo promociju nauke...Promocija nauke je danas normalan termin o kojem javnost može normalno da priča", rekla je ona i dodala da je u Srbiji ima više od 30 festivala nastalih po uzoru na Festival nauke.

Direktor Direkcije za eksterne komunikacije kompanije NIS Stefan Despotović rekao je da će NIS na svom štandu "Evolucija energije" u hali 3 predstaviti "obnovljive izvore energije" i razne projekte koji povećavaju efikasnost poslovanja te kompanije.

"Festival nauke promoviše nauku na jedan bitan, kvalitetan, zanimljiv i dobra načina", rekao je Despotović i dodao da NIS već šest godina podržava tu manifestaciju.

Festivalske karte po ceni od 450 dinara mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije karte će moći da se kupe i na Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi jedan dan u halama 3, 3A, 11, a dodatne ulaznice potrebne su za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske i kupovaće se na licu mesta po ceni od 100 dinara. Deca do pet godina ne plaćaju ulaz.

Prva dva dana festivala, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno za školske posete, dok su subota i nedelja porodični dani.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

10. Festival nauke – Naučna zabava za čistu desetku!

Izvor: Telegraf.rs, 08.Dec.2016

Jubilarni deseti Festival nauke, koji se od 15. do 18. decembra održava na Beogradskom sajmu, za četiri dana, okupiće više od 600 naučnika i naučnih demonstratora koji će predstaviti 53 premijerne naučne postavke, 6 gostujućih trupa iz inostranstva i 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije...Kroz...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.