NDNV protestuje zbog praćenja novinarke VOICE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV protestuje zbog praćenja novinarke VOICE

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je da su novinarku redakcije Vojvođanskog instraživačkog-analitičkog centra VOICE Maju Živanović u Novom Sadu jutros pratila dvojica muškaraca.

Slučaj je prijavljen Tužilaštvu u Novom Sadu i policiji u ispostavi Stari grad.

NDNV je ocenilo da je to pokušaju zastrašivanja i pritiska na slobodno novinarstvo i zahteva od nadležnih da hitno nađu zastrašivače i da utvrde zbog čega je novinarka praćena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i ko je naložio njeno praćenje. Kako se navodi u saopštenju, dvojica su novinarku dočekala ispred zgrade u kojoj živi, kada je krenula na posao, a "obojica su u uvetu imala slušalice povezane sa elektronskim uređajima".

"NDNV je zabrinuto zbog ovakvih događaja i ocenjuje da su u pitanju jasni pritisci na novinare i njihov slobodan rad. NDNV oštro protestuje zbog očiglednog zastrašivanja novinarke Maje Živanović i preduzeće sve mere da je zaštiti, uključujući i obaveštavanje međunarodnih institucija i organizacija o događaju, pre svega onih koji se bave zaštitom ljudskih prava", piše u saopštenju.

Maja Živanović izjavila je da se "nije uplašila i da će nastaviti svoja istraživanja, kao i da će tim redakcije VOICE takođe nastaviti da se bavi temama koje možda nisu prijatne nekima u ovoj državi, ali su zato veoma važne za građane".

"Onima koji su posegli za metodama zastrašivanja poručujemo da smo daleko ispred njih i da nas neće sprečiti da objavimo sve do čega smo došli istraživanjem. Zakasnili ste sa praćenjem", poručila je novinarka.

NDNV je podsetio na tek saopštene rezultate o stanju u medijskom sektoru u Srbiji - po Indeksu održivosti medija u prošloj godini, stanje bilo najlošije za poslednjih 15 godina.

"Po istraživanjima, u Srbiji je posebno ugrožena sloboda govora, čemu svedoče i ovakve vrste pritiska, koje je upravo doživela novinarka naše redakcije", poručio je NDNV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nepoznati muškarci opremljeni elektronskim uređajima pratili novinarku VOICE-a

Izvor: NoviSad.com, 24.Jun.2016

Novinarku redakcije Vojvođanskog instraživačko-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada, Maju Živanović, u jutarnjim časovima na ulicama grada pratila su dvojica muškaraca, saopštilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)..

Nastavak na NoviSad.com...

LSV: Hitno utvrditi ko je pratio novinarku

Izvor: Blic, 24.Jun.2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) tražila je danas hitnu reakciju nadležnih državnih organa u vezi sa slučajem praćenja novinarke redakcije Vojvođanskog instraživačkog-analitičkog centra (VOICE) Maje Živanović...Maju Živanović su danas u jutarnjim časovima ulicama Novog Sada pratila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.