N.Sad: Utočište za sve beskućnike od zime

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N.Sad: Utočište za sve beskućnike od zime

Sa hladnim danima povećava se broj beskućnika koji traže pomoć u svratištima i prihvatnim centrima. U Novom Sadu funkcionišu Prenoćište za odrasle i dnevno svratište za decu, a kapaciteti su dovoljni da prime sve ugrožene koji zatraže pomoć.

U Svratištu za decu i omladinu, svakog dana boravi  do 50 mališana. Oni ovde, sem toplih obroka čiste odeće i higijene, imaju i mesto za igru i učenje i podršku stručnog osoblja koje jedva postiže da se posveti svakom detetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Sada, u toku zime, ima puno dece , i prosto ne možemo da stignemo sve što bi želeli i ne možemo da ih podržimo oko školskih obaveza i da odvojimo vreme za individualni rad ", kaže radnik Svratišta.

Svakodnevno, građani donose garderobu i sa tim nema problema. Donacije su poželjne za praznike jer je plan da svako dete dobije paketić.

Mala Dževahira, kojao ovde nalazi utočište, za Novu godinu želi mobilni telefon. U Svratištu žele da pripreme 130 paketića za decu, ako je moguće da deo igračaka budu nove. To je apel za sugrađane.

U barakama Prenoćišta za odrasle, Pri Centru za socijalni rad,  može da prespava 28 muškaraca i 7 žena,  kojih trenutno nema, dok je muških korisnika 12.

Dušanka Zorić, koordinatorka usluge  Prenoćišta za odrasle  objašnjava da se zbrinjavanje vrši od 19 sati uveče do 7 ujutro, i da beskućnici pored noćenja dobijaju i večeru.

Broj je manji nego prošlih godina, ali ne zna se tačan broj ljudi na ulici jer mnogi odbijaju pomoć. Oni koji koriste usluge prenoćišta, mogu i da se okupaju, dobiju sendviče i čaj i čistu garderobu u Dnevnom prihvatilištu, gde svakog dana ugoste  oko 40 ljudi. Pruža im se pomoć i u sređivanju dokumenata jer je to jedini način da  uđu u sistem i trajno se sklone sa ulice:

"Ulica je opasno jak porok. Jednostavno se navikne na takav stil života i jako je teško skloniti se. Centar nam pomaže i u toj priči, da nekako ponovo počnemo da razmišljamo o sebi", kaže Boro Batičeli.

Najviše, kažu korisnici, potreban im je prostor za održavanje radionica i obuka iz socijalnih veština neophodnih za integraciju u društvo.

 Grad je obezbedio dovoljno hrane, ali topla garderoba, naročito obuća, uvek nedostaju, kažu u centru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.