Muzej Vojvodine dobio legat Jovana Dejanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Vojvodine dobio legat Jovana Dejanovića

Legat Jovana Dejanovića, čuvenog novosadskog gradonačelnika za vreme čijeg upravljanja je razvoj Novog Sada bio najveći, predstavljen je danas u kino-sali Muzeja Vojvodine. Toj instituciji nekadašnji gradonačelnik poklonio je više od dve hiljade ličnih predmeta.

Mlađe generacije Novosađana ne mogu ni da zamisle da kroz sam centar grada, Zmaj Jovinu ulicu i Kralja Aleksandra, prolaze kola, tramvaji i autobusi. Tako je bilo dok na mesto gradonačelnika nije došao Dejanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pretvorio centar grada u šetalište.

"Meni pravo da vam kažem jedna od najmilijih stvari, jeste, pošto je to dobrim delom bila i moja ideja, da se iz centra grada izmesti gradski i svaki saobraćaj, da se centar grada generalno rekonstruiše i pretvori u pešačku zonu, to smo uspeli na kraju", priča Dejanović.

Most slobode, Spens, zgrada Srpskog narodnog pozorišta, jesu lokacije pored kojih Novosađani svakodnevno prolaze i posećuju ih, a gostima našeg grada su simboli po kojima ga prepoznaju. Za njih je zaslužan upravo Dejanović.

Više od dve hiljade fotografija, odlikovanja, povelja, plaketa, priznanja koja dokazuju Dejanovićevu angažovanost ne samo u političkom već i u društevnom, kulturnom i sportskom segmentu od danas su u Muzeju Vojvodine.

"Nama je zaista od neprocenjivog značaja pogotovo kada se priča urbanističkom razvoju istorije Novog Sada u drugoj polovini 20. veka, u smislu vizuelnog i informativnog materijala koji smo dobili ovde, prezentacija bez tih materijala neće u pravom smislu biti moguća, tako da nam je drago da možemo da baštinimo i to neko nasleđe iz novije istorije grada", objašnjava Vojislav Martinov, kustos istoričar.

Muzej Vojvodine ove godine trebalo bi da organizuje izložbu gde će ceo legat biti predstavljen široj javnosti.

Jovan Dejanović rođen je 1927. godine, a na mestu gradonačelnika bio je od 1974. do 1982, kada je Novi Sad doživeo najveći privredni, kulturni, prosvetni i sportski razvoj, kao i unapređenje komunalnih službi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.