Mirović: Narednih meseci rešenje za finansiranje Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Narednih meseci rešenje za finansiranje Vojvodine

Pitanje finansiranja Vojvodine nakon osmogodišnjih najava, moglo bi da bude rešeno u narednim mesecima, jer je ono plod potreba i glavni preduslov za brži ekonomski razvoj, izjavio je za RTV predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Kada je reč o pokrajinskom rukovodstvu inicijativa za donošenje Zakona o finansiranju AP Vojvodine je stalna i otvorena, ali je odluka o njenom stavljanju na dnevni red u rukama poslanika republičke skupštine.

Zakon o finansiranju AP Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neophodan je za nesmetano funkcionisanje institucija za koje je Pokrajina nadležna, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović jer je, kako kaže, ovaj zakon pre svega plod potreba da se unapredi stanje u upravi i obezbedi brži ekonomski razvoj u svim delovima Vojvodine.

"Verujem u dijalog u donošenju zakona i verujem da ćemo posle čitavog niza godina u kom smo imali zakon kao promašenu temu ovoga puta ipak taj ispit položiti. Nelogično je da postoje precizno utvrđeni elementi za finansiranje lokalnih samouprava, finansiranje drugih nadležnosti, a da jasan okvir za finansiranje AP Vojvodine nemamo", rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Ovim Zakonom će biti obezbeđeni pravi okviri za prihode i nadzor rashoda, te je inicijativa za njegovo donošenje kroz dijalog stalna i otvorena, napominje Mirović i dodaje da ni na koji način ne podržava one koji se zalažu za izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast u Vojvodini. Kada je reč o sadržaju teksta Zakona, on će se bazirati isključivo na sredstvima u okviru 7% republičkog budžeta, stav je predsednika Pokrajinske skupštine Ištvana Pastora.

"Ono što je potpuno sigurno je da je to ustavna obaveza, imamo tu jednu veliku pravnu prazninu koja pravi određene političke probleme, a pravi i funkcionalne probleme sa aspekta funkcionisanja čitavog sistema i iz tog razloga mislim da je za sve nas najbolje reši na taj način da se to pitanje prvo zakonski uredi", rekao je Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine.

Prema rečima pokrajinskog rukovodstva, razgovori na temu Zakona o finansiranju AP Vojvodine mogli bi da se nađu na dnevnom redu već od jeseni, jer je glavni preduslov za to bilo formiranje republičke Vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.