Ministarstvo tvrdi da je postignut dogovor, advokati negiraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo tvrdi da je postignut dogovor, advokati negiraju

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je danas da je postignut dogovor sa čelnicima advokatskih komora Srbije i Beograda, kojim se prekida obustava rada advokata u Srbiji, ali predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević saopštio je da je reč o "dezinformaciji" i da navodi Ministarstva nisu tačni.

U saopštenju objavljenom na sajtu, Ministarstvo pravde navelo je da je dogovor postignut u petak, 10. oktobra, po kojem povećanje poreskih obaveza advokata u 2014. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne može biti veće od 41,17 odsto i da je postignuta saglasnost o jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od deset odsto.

Prema Ministarstvu pravde, postignuta je i saglasnost da se dogovori definisanje objektivnih pokazatelja na osnovu kojih će biti vršeno paušalno oporezivanje advokata počev od 1. januara 2015. godine.

Rukovođeni opštim interesom, Ministarstvo pravde i predstavnici advokature uputiće zajedničku molbu Ustavnom sudu da hitno uzme u razmatranje već podnete inicijative za ocenu ustavnosti zakona u vezi s javnim beležnišvom, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Saopšteno je i da je obrazovana šestočlana radna grupa u koju ulaze po tri predstavnika advokature i Ministarstva pravde koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa imajući u vidu kako interes advokata, tako i interes građana.

Advokatska komora Srbije (AKS) je reagovala povodom tog saopštenja ministarstva, navodeći da navodi Ministarstva pravde "nisu tačni".

Predsednik AKS Đorđević objavio je da je na samom sastanku u petak 10. oktobra izrazio sumnju da će predlog Ministarstva pravde biti prihvaćen od Upravnog odbora Advokatske komore Beograda i svih organa AKS i predsednika advokatskih komora u sastavu AKS.

"Gospodine ministre, veoma dobro znate da smo Vam istog popodneva saopštili da je predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza prihvatljiv, ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni, za ukidanjem ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri", saopštio je Đorđević.

On je dodao da je na sastanku "posebno naglašeno da saopštenja o eventualnom postignutom dogovoru ne mogu biti objavljena dok ne bude doneta odluka o prihvatanju sporazuma od strane organa AKS".

"To Vam je i lično saopšteno u petak, 10. oktobra, u popodnevnim satima", navedeno je u saopštenju.

Predsednik AKS je, obraćajući se ministru pravde Nikoli Selakoviću, naveo da pismo može smatrati "otvorenim", jer saopštenje Ministarstva pravde, objavljeno na sajtu te institucije, predstavlja "dezinformaciju" o čemu članstvo AKS i građani moraju biti obavešteni.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra, zahtevajući izmenu zakona o javnim beležnicima, niže poreze i ostavku ministra pravde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokatska komora Srbije: Netačni navodi Ministarstva pravde

Izvor: Press, 13.Okt.2014

Advokatske komore Srbije i Beograda saopštile su da nisu tačni navodi o postignutom dogovoru o prekidu štrajka advokata koje je Ministarstvo pravde objavilo danas na svom sajtu. . "Navodi koji su u saopštenju Ministarstvu...

Nastavak na Press...

Advokati: Nije tačno da smo postigli dogovor kako kaže Ministarstvo

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2014

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je da je postignut dogovor sa čelnicima advokatskih komora Srbije i Beograda, kojim se prekida obustava rada advokata u Srbiji, ali predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević saopštio je da je reč o "dezinformaciji" i da navodi Ministarstva nisu tačni....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.