Ministarstvo: Ključ za rešavanje problema aerozagađenja su lokalne samouprave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Ključ za rešavanje problema aerozagađenja su lokalne samouprave

Srbija se nalazi u regionu koji ima problem sa aerozagađenjem, posebno u gradovima, i to traje desetinu godina, a ključnu ulogu u njegovom rešavanju treba da imaju lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo ističe da je u protekle dve godine ukazivalo na dugoročne uzroke i posledice ovog problema i da preduzima mere i moguća rešenja, kako iz svoje nadležnosti, tako i van njih.

Šest mera protiv zagađenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vazduha

Vlada Srbije će formirati telo koje će koordinisati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

Ovo je zaključeno na sastanku koji je premijerka Ana Brnabić održala u sredu sa predstavnicima resornih ministarstava, Kancelarije za javna ulaganja, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Grada Beograda, povodom visokog nivoa zagađenja vazduha.

U saopštenju se ukazuje da je ključ za rešavanje aerozagađenja na lokalu, u opštinama i gradovima, gde se građani suočavaju sa tim problemima.

Podseća se da ih na to obavezuje Zakon o zaštiti vazduha, koji propisuje da su jedinice lokalne samouprave obavezne da vode brigu o kvalitetu vazduha u svojim sredinama i da izrade kratkoročne i dugoročne planove na osnovu kojih primenjuju mere zaštite vazduha i ljudi.

Ministarstvo navodi da je u više navrata upozorilo lokalne samouprave na tu njihovu zakonsku obavezu, a od 145 kontaktiranih, do sada je 66 opštinskih i gradskih uprava dostavilo izveštaj.

Ističe se da Ministarstvo proverava postojanje planova u opštinama i gradovima, a za one koji ih nisu uradili primeniće se propisane sankcije.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je u 2018. godini obavila 83 inspekcijska nadzora velikih emitera štetnih gasova i podnela jednu prekršajnu i 13 prijava za privredne prestupe, a u 2019. je obavila 94 inspekcijska nadzora o kvalitetu vazduha i pri tom izrekla jednu prekršajnu i 12 prijava za privredne prestupe.

Resorno Ministarstvo navodi da je svesno problema nedovoljnog broja mernih stanica, kao osnove za postupanje u ovoj oblasti, a u cilju dobijanja podataka o kvalitetu vazduha u 2019. godini izdvojeno je 25,2 miliona dinara za poboljšanje monitoringa u okviru Državne mreže Agencije za zaštitu životne sredine.

U toku je i uspostavljanje sistema zaštite vazduha, koji se realizuje u okviru međunarodnog projekata Strategije zaštite vazduha.

Kao neophodne mere za rešavanje problem zagađenja vazduha, resorno ministarstvo navodi izradu planova kvaliteta vazduha lokalnih samouprava, gašenje individualnih kotlarnica, promena energenata koji se koriste i nastavak zaštite vazduha od termoelektrana.

Isto tako, pomenuta je i zabrana uvoza automobila i vozila sa Euro 3 motorom, reorganizacija i redukcija saobraćaja, prelazak na vozila sa čistijim pogonom i uvođenje različitih olakšica za njihovu kupovinu, kao i pojačani tehnički pregled vozila.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine naglašava da od svih predloženih mera formalnu nadležnost ima jedino kod izrade planova kvaliteta vazduha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"AEROZAGAĐENJE TRAJE DESETINU GODINA" Ministarstvo zaštite životne sredine: "Predložili smo mere, lokalne samouprave da reše problem"

Izvor: Blic, 16.Jan.2020

Srbija se nalazi u regionu koji ima problem sa aerozagađenjem, posebno u gradovima, i to traje desetinu godina, a ključnu ulogu u njegovom rešavanju treba da imaju lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.