Udruženja zatražila od SANU da se usprotivi Projektu Jadar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 10:54

Udruženja zatražila od SANU da se usprotivi Projektu Jadar

Grupa aktivista udruženja građana i stranaka koje se protive istraživanjima i eksploataciji litijuma u Srbiji protestovala je danas ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) gde se održava dvodnevni naučni skup "Projekat Jadar - šta je poznato" na kome danas govori i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Demonstranti su ispred ulaza u SANU razvili veliki transparent na kome piše "Narod ne želi istraživanja i rudnik" i nekoliko manjih sa nazivima opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz kojih dolaze i istovetnom porukom.

Duško Kuzović iz Pokreta Oslobođenje koji je organizator protesta predao je na pisarnici SANU obaveštenje naslovljeno na predsednika Vladimira Kostića u kome se navodi da građani Požege, Kosjerića, Minice, Ljiga, Topole, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Krupnja, Loznice, Osečine, Lajkovca i Valjeva ne žele rudnik, niti geološka istraživanja u svom okruženju.

U pismu se predsednik SANU moli da pročita obaveštenje na početku skupa kako bi svi njegovi učesnici bili upoznati sa ovim stavovima.

Dokument je potpisalo 36 predstavnika različitih udruženja građana iz Srbije i lokalnih odbora iz različitih gradova Srpskog pokreta Dveri, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

"Ja verujem da će SANU dobro osetiti interese naroda i stati na njegovu stranu, bez obzira šta govore ekonomski i politički parametri", izjavio je Kuzović i dodao da će predstavnici tri udruženja koja se protive eksploataciji jadarita drugog dana naučnog skupa u SANU dobiti samo po pet minuta da objasne svoje stavove.

Kuzović je najavio da će organizatori protesta u toku dana ambasadi Australije u Beogradu predati pismo u kome traže od te države da svoje kompanije koje rade u Srbiji nateraju da posluju "u skladu sa poslovnom etikom".

Sedište kompanija Rio Tinto koja se bavi istraživanjima rezervi jadarita iz koga se dobija litijum je u Australiji.

Mihajlović o današnjem skupu o Jadru u SANU: Da zaustavimo neistine

Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?" koji se danas održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, ima za cilj da zaustavi sve poluistine, neistine i netačne tvrdnje u vezi sa eksploatacijom litijuma, kao i strah koji iz tih neistina proizilazi, izjavila je uoči početka skupa ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Navela je da će na današnjem skupu o eksploataciji litijuma govoriti akademici, stručna javnost, predstavnici ministarstva, nevladine organizacije i građani.

"Drago mi je da sam pozvana da govorim u SANU, za mene je to čast. Mislim da ovo jeste mesto koje je danas oslobođeno svih površnosti i netačnih tvrdnji, i ovo je mesto gde može da se razgovara", rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Izrazila je nadu da ovo neće biti poslednji skup i dodala da bi i u budućnosti trebalo da postoje konstruktivne rasprave na temu eksploatacije litijuma s obzirom da, kako kaže, tek mnogo izveštaja i studija treba da bude završeno kako bi država i građani došli do konačne odluke.

"S druge strane, razlog zašto se odazivam na sve pozive jeste što imam dve poruke. Jedna je da moramo da zaustavimo sve poluistine, neistine, netačne tvrdnje i strah koji se na neki način širi baš zato što ima puno neistina. Verujem da je jedan od načina da se to reši stalni razgovor", navela je ministarka.

Druga poruka je, kaže, ona koju šalje od kada je imenovana za ministarku rudarstva i energetike, da se ništa u Srbiji neće raditi u oblasti rudarstva, a da se ne poštuju svi principi zaštite životne sredine.

"Nema nijednog razloga da bude drugačije. Mi hoćemo i zelenu agendu i energetsku tranziciju, ali i ekonomski razvoj države, tako da sve to biće sprovedeno onako kako je propisano u celom svetu", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlovićeva: Nema održivog rudarstva bez zaštite životne sredine

Izvor: RTS, 06.Maj.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, poručila je na skupu u SANU "Projekat "Jadar": Šta je poznato" da nema održivog rudarstva bez zaštite životne sredine. Nijedan projekat u Srbiji u energetici ni u rudarstvu, ma koliko važan bio, neće se realizovati dok se ne ispoštuju...

Nastavak na RTS...

Prilika za napredak Srbije ili ekološka katastrofa?

Izvor: Danas, 06.Maj.2021

Rudarstvo i zaštita životne sredine moraju da idu zajedno. Smatram da Srbija ne treba da stoji u mestu i odriče se napretka ali tehnologija koja se koristi u rudnicima mora da odgovara principima zaštite životne sredine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.