Mesić: Blajburg je izmišljotina, tamo nema žrtava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2020, 08:11

Mesić: Blajburg je izmišljotina, tamo nema žrtava

Nekadašnji hrvatski predsednik i poslednji predsednik Predsedništva bivše SFR Jugoslavije Stjepan Mesić povodom najave da će se 16. maja u Sarajevu održati misa posvećena 75. godišnjici Blajburga kaže da je iznenađen da se takva misa održava, jer je, kako kaže, Blajburg izmišljotina.

"U Blajburgu nema nikakvih žrtava. Blajburg je jedna izmišljotina, u Blajburgu je kapitulirala kvislinšta vojska, a 10-15 dana pre Blajburga kapitulirao je Treći rajh...", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mesić za portal Radiosarajevo.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi neke važne činjenice konačno moraju reći, te pitati kome se to održava pomen?

"Neka objave fotografije, ko je ubijen tamo...", dodao je Mesić i rekao da su svi civili pušteni da se vrate svojim domovima.

Prema njegovim rečima, pojedinci iz Crkve ne mogu prežaliti jer je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska (NDH).

"Zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije. Jer tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba ko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti. Prema tome, koliko god oni žalili za NDH, ona se nikada neće vratiti", rekao je Mesić za portal Radiosarajevo.

On smatra i da je često reaktiviranje priče o Blajburgu krivica pre svega, aktuelnih hrvatskih vlasti koje na toj "nostalgiji za jednim zločinačkim režimom skupljaju poene za izbore".

"Međutim, time se kompromituju u celom svetu, jer je upravo u Drugom svetskom ratu pobedio antifašizam. Ne samo u Evropi, već i u celom svetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno ne razumeju, oni žive u jednom izgubljenom svetu. Ali u tome prednjači Katolička crkva", istakao je Mesić.

On ukazuje da sav moderan svet zna da je pobedom saveznika u Drugom svetskom ratu taj zločinački režim, fašizam, nacifašizam definitivno sišao sa političke scene. "On je neponovljiv, kao što su neponovljivi ti mega-zločini koji su se dogodili u vreme Drugog svetskog rata", kaže Mesić.

Prema njegovim rečima, fašizam je takav sistem koji je išao na uništenje celih naroda.

"Židove je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogatstvo. Romi su trebali biti uništeni - da ne smetaju. A Sloveni, ili robovi, su trebali ostati da rade za nadljude, a to su Germani. To i ovi naši nostalgičari za NDH-om ne razumeju. Da je pobedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom! Oni, jednostavno, ništa ne razumeju", zaključio je Mesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.