Mesić: U Blajburgu nema nikakvih žrtava, to je jedna izmišljotina

Izvor: RTS, 09.Maj.2020, 22:26

Mesić: U Blajburgu nema nikakvih žrtava, to je jedna izmišljotina

Da je pobedio Treći rajh, nostalgičari za NDH bi kao Sloveni bili robovi, oni žale za svojim ropstvom, rekao je nekadašnji hrvatski predsednik u dva mandata Stjepan Mesić povodom najave održavanja mise za blajburške žrtve 16. maja u Sarajevu.
Stjepan Mesić, koji je bio poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, u izjavi za Radio Sarajevo kaže da je "iznenađen da se uopće održava misa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Jer u Blajburgu nema nikakvih žrtava. Blajburg je jedna izmišljotina, u Blajburgu je kapitulirala kvislinška vojska, a 10-15 dana prije Blajburga kapitulirao je Treći rajh", naveo je Mesić za Radio Sarajevo.
Dodao je da se Katoličkoj crkvi neke važne činjenice konačno moraju reći.
"Neka objave fotografije, ko je ubijen tamo…", dodao je Mesić navodeći da su svi civili pušteni da se vrate svojim domovima.
Prema njegovim rečima, pojedinci iz Crkve ne mogu prežaliti što je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska.
"Nostalgičari za NDH žale za svojim ropstvom"Dodaje kako je često reaktiviranje priče o Blajburgu krivica, pre svega, aktuelnih hrvatskih vlasti koje na toj "nostalgiji za jednim zločinačkim režimom skupljaju poene za izbore".
"Međutim, time se kompromitiraju u cijelom svijetu, jer je upravo u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam", istakao je bivši predsednik Hrvatske.
Mesić ističe da je fašizam takav sistem koji je imao za cilj uništenje celih naroda.
"Židove je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogatstvo. Romi su trebali biti uništeni - da ne smetaju. A Slavi, ili robovi, su trebali ostati da rade za nadljude, a to su Germani. To i ovi naši nostalgičari za NDH-om ne razumiju. Da je pobijedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom! Oni, jednostavno, ništa ne razumiju", zaključio je Mesić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mesić: Blajburg je izmišljotina

Izvor: Danas, 09.Maj.2020

Povodom najave da će u Sarajevu 16. maja biti održana misa za poginule u Blajburgu, poslednji predsednik Predsedništva Jugoslavije i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je iznenađen da se te mise održavaju, jer u Blajburgu nije bilo nikakvih žrtava.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.