Mere daju rezultate - Srbija će među prvima dobiti vakcinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2020, 10:03

Mere daju rezultate - Srbija će među prvima dobiti vakcinu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ohrabruje manji broj pacijenata od korona virusa koji zahtevaju bolničko lečenje, jer 11 dana uzastopno pada broj takvih pacijenata.

To znači da su građani veoma disciplinovani i da mere daju rezultate, rekla je Brnabić za TV Prva i ocenila da je Srbija sada još dalje od uvođenja restriktivnijih mera poput vanrednog stanja ili policijskog časa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Broj od 255 obolelih dnevno je i dalje visok i moraćemo disciplinu da zadržimo dok vakcina ne bude dostupna građanima Srbije, istakla je ona.

Mi smo rekli da ćemo biti jedna od prvih 20 država koja će dobiti vakcinu. Pregovaramo sa različitim kompanijama i partnerima i očekujem da je mi dobijemo čim vakcina bude bezbedna i završe se sve faze testiranja, istakla je Brnabić.

Brnabić je odbacila tvrdnje da su građani izgubili poverenje u Krizni štab

Najbliži tome da od 1. septembra mlađi osnovci krenu u školu

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti saopštena konačna odluka o narednoj školskoj godini, ali da su najbliži tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama.

"Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama", rekla je ona.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog zbog autonomije univerziteta.

"Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć I sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na fakultetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija. Koliko tu sami fakulteti rade je do autonomije univerziteta", objasnila je ona.

Kazala je da ne postoji mnogo prostora za državu da utiče na to, osim stručne podrške koju može da pruži, i preko studentskog smeštaja i izolacije za studente koji budu zaraženi.

Ko bi voleo da živi u zgradi u kojoj se vrši obrada PCR uzoraka?

Ne odugovlačimo s davanjem dozvole za PCR testiranje u privatnim laboratorijama i ne smemo po cenu bilo čega dati dozvole, jer bi imali mnogo više štete nego koristi, istakla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je na TV Prva podsetila da svaka laboratorija mora da ima posebne uslove da se bavi PCR testiranjem i obradom PCR uzoraka.

"Sve laboratorije koje imamo u ovom trenutku moraju da imaju zgradu samo za to, posebne uslove za preuzimanje briseva i njihovo čuvanje", objasnila je Brnabićeva.

Ona je rekla da se trenutno zahtevima privatnih laboratorija bavi inspekcija Ministarstva zdravlja.

Ukazala je, međutim, da su privatne laboratorije najčešće smeštene u privatnim zgradama.

"Koliko bi voleli stanari da žive u zgradi gde se PCR metodom obrađuju uzorci? Najviše bi voleli da možemo da kažemo neka idu sve privatne laboratorije u testiranje, ali ko će biti kriv ako virus izađe iz laboratorija - biće to pre svega Krizni štab, pa Vlada i Minstarstvo zravlja", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je dozvoljeno brzo serološko testiranje u privatnim laboratorijama, ali i dodala da je PCR testiranje toliko opasno i osetljivo pitanje da mora da se vodi računa o zaštiti građana i ljudi koji će ih obrađivati.

"Ja u ovom trenutku ne znam nijednu laboratoriju koja ima uslove kao državne. Da privatne laboratorije u stambenim zgradama obrađuju uzorke kovid-a PCR metodama, ne bih volela da živim u toj zgradi", dodala je Brnabićeva.

Ona je ukazala da se država trudi da poveća državne kapacitete za PCR testiranje, podsećajući da su povećani sa 500 na 11.000 dnevno.

"Sinoć kasno razgovarala sam s direktorkom Zavoda za biocide koja je rekla da su spremni da povećaju testiranja na dodatnih 3.000 dnevno. Pričam i sa kancelarijom za IT kako da napravimo sistem za informisanje gde nema redova, gde mogu da zakažem testiranje", naglasila je premijerka.

Reforme i ulaganja u narednom periodu u zdravstvu

Premijerka a Brnabić izjavila je da se najveće reforme i ulaganja u narednom periodu mogu očekivati u sektoru zdravstva, istakavši da se država time želi zahvaliti medicinskom osoblju i pokazati koliko je zemlji važno zdravstvo.

"To će biti naš dalji fokus i prioritet. Time što smo toliklo investirali u zdrastvo, uspeli smo da se izborimo da imamo sve bolje uslove. Sve bolnice koje su bile u prvoj fazi odbrane od kovida su bile renovirane. Nismo stigli da završimo Infektivnu kliniku ali ulažemo pet miliona, i radovi se nastavljaju. Uskoro ćemo ih završiti. U Dedinje 2 ulažemo 22 miliona evra. To nije kovid bolnica ali će pružati podršku srčanim pacijentima. To je ono gde ćemo nastaviti da pružamo podršku", podvukla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da će država pokušati i da odmori lekare i medicinsko osoblje, jer su oni heroji ovog vremena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: Građani nisu izgubili poverenje u Krizni štab, Srbija među prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2020

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da ohrabruje manji broj pacijenata od virusa korona koji zahtevaju bolničko lečenje, jer 11 dana uzastopno pada broj takvih pacijenata..."To znači da su građani veoma disciplinovani i da mere daju rezultate", rekla je Brnabić za TV Prva i ocenila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.