Mentalno zdravlje mladih osoba - izazov današnjice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2022, 21:04

Mentalno zdravlje mladih osoba - izazov današnjice

Mladi žele da potraže stručnu psihološku pomoć, ali ne znaju kome da se obrate, zaključeno je nakon projekta "Snažnije zajedno".

Kako bi unapredili informacije u vezi sa mentalnim zdravljem mladih, održano je interaktivno predavanje na kojem su svoje ideje i predloge podelili psihijatri, psiholozi i volonteri Centra Srce i Fondacije Trag. Projekat "Snažnije zajedno" podržala je britanska ambasada u Beogradu koja je takođe istakla značaj mentalnog zdravlja. Volonteri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Centra Srce predstavili su i rezultate istraživanja na kom su učestvovali mladi od 15 do 30 godina.

"Rezultati istraživanja govore da mladi žele da potraže pomoć, da žele da razgovaraju, ali da često ne znaju sa kim, ne znaju koga da kontaktiraju ili ako kontaktiraju često to traje duže nego što su planirali. Takođe da se često suočavaju sa diskriminacijom i da misle da mentalno zdravlje mora biti značajnije kada je u pitanju obrazovanje, da mora biti integrisan deo obrazovanja", saopštila je Slavica Ranisavljev Kovačev, volonterka Centra Srce i koordinatorka projekta.

Mladi su često skloni da dijagnoze uspostavljaju na osnovu interneta, pa iz Instituta za javno zdravlje naglašavaju da je od velikog značaja da informacije na internetu budu relevantne zato na njihovom sajtu možemo pronaći korisne brošure uz pomoć kojih dobijamo odgovore na brojna pitanja.

"Govorimo o tome koje su bolesti zavisnosti, koji su to štetni obrasci ponašanja koji se u ranom razvoju mogu sprečiti, koje su to prakse koje roditelji sa decom mogu da primenjuju kako bi se ove prakse sprečile i to se sve pozitivno odražava kako na opšte, tako i na mentalno zdravlje", rekla je doc. dr Snežana Ukropina, Načelnica Centra za promociju zdravlja, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

"Ono što je izazov sa mladima je onaj deo gde oni reaguju na okolinu intuitivno jer oni osećaju šta se dešava, zato kada želimo da uključimo porodicu kažemo im da nije uvek pitanje šta će njima biti rečeno, već šta će oni osetiti iz te poruke koju dobijaju", izjavio je Miloš Lazarević, psihijatar.

Psiholozi i psihijatri koji su učestvovali u panel diskusiji istakli su značaj uključivanja porodice, ali ona ne bi trebalo da utiče na slobodu odlučivanja kod mladih osoba. Takođe, mladi su danas mnogo smeliji da iznesu svoje probleme. Potrebno je pronaći pravi pristup i što više ih uključiti u razgovore o mentalnom zdravlju i obrazovanje. Učestvovanje u ovakvim projektima doprinosi dodatnom edukovanju stručnih lica, te uz iskustva pojedinca je potrebno pronaći pravi način kako bi zajedno uticali na mentalno zdravlje mladih osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.