Matica osuđuje napade na Mira Vuksanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matica osuđuje napade na Mira Vuksanovića

NOVI SAD - Upravni odbor Matice srpske najoštrije je osudio nedolične kvalifikacije i "huliganske ispade" kojima je bio izložen potpredsednik Matice Miro Vuksanović na redovnoj Skupštini ove najstarije srpske kulturne, naučne i književne institucije.

"Eventualni nastavak prakse uvreda i diskvalifikacija po nacionalnoj osnovi i drugih vidova nasilničkog ponašanja bio bi u punoj suprotnosti sa tradicijom Matice srpske i drastično bi doveo u pitanje njen ugled >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i njenu misiju", navodi se u saopštenju UO Matice srpske.

UO Matice srpske naziva krajnje zlonamernim tvrdnje pojedinaca na ovoj skupštini da je Vuksanović uzurpirao ulogu predsednika Matice.

"Vuksanović je do održavanja te sednice, na osnovu jednoglasne odluke UO od 26. decembra 2006. godine, obavljao funkciju potpredsednika na dužnosti predsednika Matice srpske", podseća se u saopštenju.

UO je najavio održavanje vanredne Skupštine Matice srpske na kojoj bi trebalo da bude izabran njen novi predsednik, ne navodeći datum održavanja.

Član Skupštine Matice srpske Milan Paroški na sednici održanoj 12. aprila u Novom Sadu rekao je, aludirajući na crnogorsku nacionalnost Vuksanovića, da ga ne bi čudilo "kako su stvari sad krenule da Matica srpska jednog dana postane matica crnogorska".

Paroški je, u ime 40 članova Skupštine, na toj sednici predložio vladiku Porfirija za novog predsednika Matice srpske, što su ostali prisutni odbacili.

Miro Vuksanović, jedini kandidat za predsednika Matice srpske, na toj sednici nije dobio podršku, jer je od 237 prisutnih za njega glasalo 115, a bilo je potrebno 119 glasova članova Skupštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.