Izvor: Magyar Szó, 22.Avg.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjinske zajednice u donošenju političkih odluka

Manjinske zajednice u donošenju političkih odluka Magyar Szó online

2014. augusztus 22., 19:10

0

Seriju predavanja na Letnjoj akademiji  juče je otvorio pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš. U svom predavanju se Njilaš osvrnuo na ostvarivanje manjinskih prava u pokrajini.

 „Vojvodina je heterogena zajednica 1.9 miliona  žitelja od kojih je trećina član neke manjinske zajednice” – izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << je Njilaš dodajući da u Vojvodini žive pripadnici 28 nacionalnih zajednica od kojih je najbrojnija mađarska, slovačka, hrvatska, romska i rumunska zajednica.

Sekretar je naglasio kako Ustav nalaže da sve nacionalne zajednice budu proporcionalno prisutne na raznim nivoima vlasti i da se to manje-više i ostvaruje.

Njilaš je naznačio da se ostvarivanje nacionalnih interesa vrši putem stranaka ili na druge načine. Posebno se osvrnuo na ostvarivanje nacionalnih interesa putem nacionalnih saveta manjinskih zajednica naglašavajući da se radi o jedinstvenom srpsokm modelu koji se može usavršavati, ali koji je već doneo važne i značajne rezultate kod svake nacionalne zajednice. „Ovaj model je dobar jer određena nacionalna zajednica može uz pomoć svojih izabranih predstavnika sama da ostvaruje svoja prava na polju obrazovanja, kulture, informisanja i zvanične upotrebe jezika” – naglasio je Njilaš.

Aleksej Kišjuhas, saradnik Filozofskog Fakulteta u Novom Sadu je u svom predavanju govorio o nacionalnom identitetu i nacionalnim osećanjima dodajući da se ova dva pojma ne mogu razdvojiti u socijološkom smislu, jer identitet uvek izaziva nacionalna osećanja.

Értékelem a cikket:

0 - Tetszik a cikk      0 - Nem tetszik a cikk

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.