Manji broj žena koje se vraćaju nasilniku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2017, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji broj žena koje se vraćaju nasilniku

Da li je porodično nasilje u porastu ili povećan broj prijava pokazuje da žene sve manje ćute o tome? Kako pružiti pomoć žrtvama, koja neće podrazumevati samo smeštanje u Sigurnu kuću nego i ekonomsko osnaživanje, samo su neka od pitanja koja su pokrenuta danas na okruglom stolu u Novom Sadu.

O problemima u postupku licenciranja, finansijama, bezbednosti korisnika prvi put su na jednom mestu razgovarali predstavnici čak 11 sigurnih ženskih kuća i šest centara za socijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rad. Teme i problemi su mnogobrojni, ali se neki posebno izdvajaju.

"Lično smatram da je najveći problem svih žrtava nasilja nezaposlenost i to što su bile ekonomski zavisne od nasilnika, tako da očekujem da ćemo se danas tokom sastanka dogovoriti i pronaći način kako im pomoći", kaže Sonja Šćekić, direktorka regionalne Sigurne kuće u Nišu.

"Razmenom iskustava i primera dobre prakse saznajemo i iz drugih lokalnih samouprava s kojim problemima se susreću u radu, na koji način ih rešavaju, a razmena iskustava doprinosi unapređenju pružanja usluga ", smatra Vera Grkavac načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.

Od osnivanja Sigurne ženske kuće u Novom Sadu u njoj je utočište pronašlo 1.400 žena i dece. Ove godine pomoć je potražilo njih 90. Na veliku cifru nije uticao samo porast nasilja, saglasni su rukovodioci.

"Povećan je broj prijava od 2015. do danas za 42 posto. Policijska uprava u Novom Sadu je od početka primene novog zakona do danas izrekla 1.182 mere ili zabrane prilaska ili kontaktiranja ili hitnu meru udaljenja iz mesta stanovanja i svakako da ti podaci ukazuju da je stopa nasilja evidentna, u smislu porasta, ali i da država razvija mehanizme kako bi odgovorila na to", kaže Nada Padejski, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

"Naša statistika pokazuje da je u odnosu na neki raniji period manji broj žena koje se vraćaju nasilniku. Na primer 2015. godine 50 odsto naših štićenica se vratilo nasilniku, 2016. je bilo 30 odsto, a ove 17 odsto", ističe Sonja Šćekić.

Sklonište u Sigurnoj ženskoj kući u Nišu ove godine potražilo je 111 žena i dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.