Mađarski neonacisti maskirani kao rokeri

Izvor: Blic, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski neonacisti maskirani kao rokeri

SUBOTICA - Predsednik opštine Subotica Geza Kučera ocenio je juče da su najavljeni skup neonacističkih rok grupa iz Mađarske i tribina neformalnog lidera ekstremističkog Omladinskog pokreta „64 županije" neprimereni za Suboticu. On je rekao da mu je načelnik subotičkog SUP-a Borivoje Mucalj kazao da je „skup prijavilo privatno lice i da još nije odobren".

Predsednik opštine ocenio je da je jasno da je u pozadini celog slučaja Omladinski pokret „64 županije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iako je skup neonacista prijavila samo jedna osoba. On je dodao da još čeka procenu policije o spornom događaju i da osuđuje svaku najavu mogućeg nasilja, ocenivši da je Subotica poznata kao grad tolerancije i suživota.

Tri mađarske rok grupe, „Mobi Dik", „Trešnje bez koštica" („Magazot cseresznye") i „Tajni otpor" („Titkolt ellenallas"), najavile su za subotu koncert u sali Zanatske komore. Pre ili posle kocerta planirano je da se održi tribina na kojoj bi, pored više učesnika, govorio i lider Omladinskog pokreta „64 županije" Laslo Torockai, novinar iz Segedina, koji je donedavno imao zabranu ulaska u Srbiju.

Subotička javnost i mnoge nevladine organizacije u Vojvodini već su žestoko reagovali na najavu gostovanja muzičkih grupa koje neguju ili propagiraju nacionalističke, neonacističke i desničarske ideje. Na sajtovima ovih grupa postavljene su informacije po kojima Mađari „više ne mogu izaći na ulice od Roma i Jevreja", izražena je netrpeljivost i prema Slovacima i blagonaklonost prema „dolasku nekog novog Hitlera ili mađarskog fašističkog vođe Njilašija". Na sajtovima ovih grupa mogu se pronaći i pozdravi u stilu „Smrt homoseksualcima", ali i nacističke poruke.

Uprava Zanatske komore, kako nezvanično saznajemo, u međuvremenu je otkazala salu, ali pozvane grupe na sajtu najavljuju koncert u Subotici.

Juče su se oglasili i Nevladina organizacija „Građanska Vojvodina" sa svojih sedam udruženja, organizacija, fondova i akcija iz Novog Sada, Sombora, Pančeva, Zrenjanina, kao i Helsinški odbor za ljudska prava i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Zatraženo je da se spreče nacistički i ekstremistički nastupi u Subotici, jer je MUP u informaciji Skupštini Vojvodine u novembru 2005. godine nedvosmisleno naveo da je Omladinski pokret „64 županije" ekstremistička organizacija koja se zalaže za obnovu takozvane velike Mađarske. Tada je zatraženo da se onemoguće aktivnosti „64 županije" kojima se povređuje integritet Srbije i nacionalna osećanja građana.

Kako „Blic" saznaje, koncert je prijavio Tihomir Lavro, član Pokreta „64 županije". Njegov zahtev policija još nije rešavala i ne zna se da li će koncerta biti ili ne.

Prošle i ove godine u Vojvodini su gostovale brojne mađarske muzičke grupe koje su sa pozornice širile desničarske ideje. Posle sukoba u kojima je učestvovao vođa „64 županije" Laslo Torockai iz Segedina, zabranjen mu je ulazak u Srbiju dve godine. Zabrana je nedavno istekla i Torockai je, nakon nemira na budimpeštanskim ulicama, gde nije bio nezapažen, ponovo izabrao Vojvodinu za vikend posete. On se u oktobru u Senti, nakon jednog koncerta, našao u neprilikama iz kojih je izašao razbijenog nosa i zbog čega se žalio policiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.