Lara naše Panonske posade spasavaće izgubljene i unesrećene (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 14:02

"Lara" naše Panonske posade spasavaće izgubljene i unesrećene (AUDIO)

Ideja, programiranje, elektronika, preduzetništvo i timski rad, teme su Sektora plus u kojem upoznajemo studente PMF-a čija inovativna ideja bi uskoro mogla da postane inovacija.

Na ovogodšnjem takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, najbolju inovativnu ideju imao je u konkurenciji studetskih timova, tim "Panonska posada" a nju čine studenti 3. godine PMF u Novom Sadu, smer računarske nauke, Aleksandar Rončević, Mihajlo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Krsmanović objašnjava da je ideju dobio u neformalnom razgovoru sa firmom koja se bavi industrijom brodogradnje kada je otkrio da je padanje sa broda u vodu ozbiljan problem a njegovo rešavanje loše i da je veliki broj kupaca time nezaštićen i u opasnosti.

"Biznis plan nam je bio najteži deo s obzirom da smo sva trojica programeri ali su nam pomogli ljudi iz brodogradnje i biznisa a najkorisnije su ima bile konultacije sa terena.

Inovativnu ideju nazvali su "Lara" koja se sastoji od 3 dela.

Prvi na ruci nosi putnik ili član posade, drugi se nalazi na komandnom mostu i aktivira se kada putnik ili član posade koji nosi prvi uređaj padne u vodu a treći obaveštava obalsku stražu i spasilačke ekipe objašnjava Rončević.

Sada u predstavljanju inovativne ideje moraju davode računa o tome koliko smeju da otkriju jer još rade na patentu, napominje Kapriš, imaju dva pristupa koja testiraju da vide koji će manje grešiti.

Važno je to što njihov sistem locira onog koji je doživeo nezgodu.

"Od početka smo razvijali isistem da bude modularan" kaže Krsmanović i napominje da ovaj sistem koji se radi za mornartsvo on može lako da se prilagodi da korsiti za skijaše ili planinare, radnici na dalekovodima i uopšte za ljude koji su izolovani.

Njihovi potencijalni korisnici su i sportski klubovi. Puno su naučili i na treninzima za samo takmičenje na samoj inovaciji, saglasni su članovi pobedničkog tima "Panonska posada".

Za njihovi ideju i pre takmičenja bila je zainteresovana norveška kompanija za dizajn i kontrukciju brodova Salt Ship dizajn koji su im pomogli savetima i u nabavci elektronike ali i u snimanju promotivnog filma koji su voljni i dalje da im pomažu u studijama i radu.

Imaju i plan prodaje narukvica i uređaja i mesečne pretplete IT sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.