Lajčak sa Nemcima skicira statut ZSO?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 09:15

Lajčak sa Nemcima skicira statut ZSO?

Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pišu Večernje novosti.

Kako taj list saznaje iz diplomatskih krugova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u utorak je s tim ciljem u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO i međunarodnih misija u pokrajini, kao i nemačke diplomate.

Njima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge.

Pomenuti dokument, kako saznaju Novosti, nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom privremenih prištinskih institucija i srpskom vladom, a da se "potom podeli i sa trećom stranom", ali nije precizirano sa kojom.

Prema pisanju Novosti, da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES-a direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili "Fridrih Ebert" i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemci kroje statut ZSO, dokument je tajna; kako je do toga došlo?

Izvor: B92, 29.Sep.2022

Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština...Pomenute organizacije radile su poslednjih meseci na tom dokumentu, a revidirana verzija, koja bi trebalo da sadrži primedbe srpskih i albanskih...

Nastavak na B92...

Kome je poveren zadatak izrade Nacrta statuta ZSO? VIDEO

Izvor: B92, 29.Sep.2022

Beograd -- Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" i Evropskom institutu za mir poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, pišu "Novosti"...Miroslav Lajčak bi sa predstavnicima srpskih i albanskih nevladinih organizacija koje su upoznate sa nacrtom, trebalo da se sastane...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.