Kreativne radionice u okviru izložbe Prostor, Oblik, Dodir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreativne radionice u okviru izložbe "Prostor, Oblik, Dodir"

Povodom gostujuće izložbe "Prostor, Oblik, Dodir", specijalizovane izložbe za slepe i slabovide, u Galeriji Matice srpske će tokom decembra 2017. godine biti realizovane kreativne radionice za decu pod nazivom Oseti umetnost svim svojim čulima.

Na kreativan i deci razumljiv način biće predstavljena izložba i njena osnovna ideja da se umetnost približi slepim i slabovidim osobama. Kroz tri radionice: Dodirni umetnost, Oslušni umetnost i Pomiriši umetnost mališani će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saznati kako osobe koje imaju oštećeno čulo vida mogu da čitaju, hodaju i obavljaju svakodnevne poslove. Poslednja radionica u godini tradicionalno je posvećena novogodišnjem maskenbalu.

Dodirni umetnost

Na uvodnoj radionici, 2. decembra od 11.00 do 12.30 sati, mališani će se upoznati s izložbom „Prostor, Oblik, Dodir" i biće im prikazano kako se likovna umetnost može doživeti čulom dodira umesto čulom vida. Kroz različite igrice shvatiće na koji način osobe oštećenog vida uživaju u umetnosti. Takođe, naučiće kakvo je Brajevo pismo i kako da pomoću njega napišu svoje ime. Sami će pokušati da vezanih očiju, uz pomoć čula dodira, "vide" neko umetničko delo, koje će potom nacrtati. Na kraju radionice kustos će ih ponovo odvesti u izložbeni prostor kako bi videli da li su pogodili kako tajanstveno delo zaista izgleda.

Oslušni umetnost 

Da li slika može da se čuje? To će biti pitanje koje će biti postavljeno mališanima na radionici, 9. decembra od 11.00 do 12.30 sati. Posmatrajući reprodukcije slika različitih pejzaža, gradova, događaja pokušaće da povežu sliku sa zvukom. Posebno će biti zanimljivo da otkriju na koji način se mogu "oslušnuti" apstraktne slike koje ne prikazuju nikakav događaj, kao i da li određena boja može imati svoj zvuk. Deca će potom slušati i komentarisati različite muzičke kompozicije, a u kreativnom delu će svako od njih odabrati kompoziciju koja mu se najviše dopada i na osnovu nje naslikati neki stvaran ili izmišljen događaj na koji ih muzika podseća.

Pomiriši umetnost

Na radionici, 16. decembra od 11.00 do 12.30 sati, će mališani isprobati kako "rade" njihovi nosići. Naučiće neke zanimljive stvari o čulu mirisa i pokušaće da vezanih očiju, samo na osnovu mirisa, prepoznaju različite vrste voća, cveća i slično. Na izložbi "Prostor, Oblik, Dodir" biće im prikazana slika koja je, za osobe oštećenog vida, dočarana mirisom. Razgovaraće o tome kako miris, bolje od ostalih čula, budi uspomene i vraća u prošlost, pa će deca pokušati da se sete koji miris ih podseća na more, koji na šumu, a koji na maminu kuhinju. U kreativnom delu radionice bojama će dočarati određene mirise.

Novogodišnji maskenbal 

I ovu godinu ćemo zajedno s mališanima ispratiti pod maskama, i to 23. decembra od 11.00 do 12.30 sati. Razgovaraće se o tome koje su im se lepe stvari dogodile u godini koja je iza nas, i šta su novo naučili. U pismu za Deda Mraza svako dete će napisati ili nacrtati šta bi volelo da dobije za Novu godinu. Radionica će proteći u druženju, slušanju muzike, kićenju novogodišnje jelke i igranju različitih društvenih igara. Pored toga što će okititi novogodišnju jelku u Dečjoj sobi, mališani će imati priliku da naprave po jedan ukras s motivom nekog umetničkog dela iz Galerije Matice srpske kojim će ukrasiti svoju jelku kod kuće.

Radionice subotom su otvorene za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice je 150.00 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.