Koliko košta da vam neko duguje plate dve decenije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta da vam neko duguje plate dve decenije?

Koliko košta da vam neko duguje vaše plate skoro dve decenije? Sudeći po presudama donetim u Subotici – 500 evra. Toliko su dobili nekadašnji radnici Industrije mesa 29. novembar iz Subotice u sporu protiv lokalnog Privrednog suda na ime povrede prava na suđenje u razumnom roku. Poručuju da i dalje od svojih zarada ne odustaju, i da će sada tužiti državu za meterijalnu štetu.

Dve decenije ovi ljudi čekaju na svoje plate. Pre dve decenije nekadašnje "carstvo dobre hrane" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je po prvi put otišlo u stečaj, radnici su prijavili sudu svoja potraživanja, ali zbog stečaja, ponovnog pokretanja proizvodnje, restrukturiranja, ponovnog stečaja... od njihovih plata nije bilo – ništa. Zbog toga su presavili tabak i tužili državu. I dobili spor.

"Bio sam jako iznenađen. Ipak je to period od dvadeset godina prošao od kako su se izdešavale te stvari. Mi kao radnici, devedeset i devet odsto nas smo to svi već otpisali. Ali sam zadovoljan i sa tim zato što je bilo sve otpisano, sve zaboravljeno. I odjednom – to je to. Nije mnogo, ali za nas je mnogo", kaže jedan od njih, Mijo Mufić.

Po pet stotina evra na ime naknade za nematerijalnu štetu za povredu prava na suđenje u razumnom roku dobilo je 9 od 29 radnika, koliko ih je do sada dobilo presude. Novac očekuje oko 600 ljudi, a u planu su i nove tužbe, s obzirom da je oko 1.000 bivših radnika ovlastilo advokate u ovom slučaju.

"Očekujemo, naravno, u prvoj polovini ove godine da ili veći deo ili svi predmeti budu i završeni i da se taj novac prema tim ljudima, za naknadu nematerijalne štete i isplati", kaže potpredsednik Samostalnog sindikata u Subotici Ištvan Huđi.

Pet stotina evra će možda biti sve što će nekadašnji radnici, od kojih neki nisu među živima, dobiti od svojih potraživanja. Plate nisu mogli naplatiti kroz stečaj, jer se prodajom imovine namirila – država. Tačnije, Poreska uprava. I to, između ostalog, na ime poreza i doprinosa za – neisplaćene zarade.

"Znači, porezi i doprinosi delimično su otišli prema Upravi prihoda – radnici nisu dobili ništa", tvrdi nekadašnja radnica Marija Novkov.

Radnicima preostaje jedino da ponovo tuže državu i traže naknadu, ovoga puta, materijalne štete.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čekali plate dve decenije, tužili i evo koliko su dobili

Izvor: B92, 21.Jan.2019

Subotica -- Radnici Industrije mesa 29. novembar iz Subitice posle dve decenije "borbe" po sudovima, konačno su izdejstvovali naknadu za zaostale plate...RTV..u svom izveštaju se pita koliko košta kada firma radnicima duguje plate skoro dve decenije? Sudeći po presudama donetim u Subotici – 500...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.