Koliko je hrana bezbedna?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je hrana bezbedna?

NOVI SAD -

Nakon izveštaja superanalize iz Holandije o koncentraciji aflatoksina u 48 uzoraka mleka, u kome se kaže da je mleko bezbedno po zdravlje potrošača, ovih dana u medijima se pojavila informacija o prisustvu aflatoksina u mesu, odnosno iznutricama - na prvom mestu u jetri, ali i jajima, kao posledica hranjenja stoke prvenstveno kontaminiranim kukuruzom.

Zbog pojave aflatoksina u mleku i različitih, često oprečnih informacija u medijima o njegovoj maksimalno dozvoljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koncentraciji, potrošači u Srbiji zbunjeni su i više ne znaju kome da veruju.

Međutim, poslednjih dana pojavile su se informacije da je pomenuti toksin moguće pronaći u mesu i jajima.

APOS ističe da je tragično to što se takve informacije o bezbednosti hrane saznaju iz medija, a ne od zvaničnih institucija i pozivaju nadležne da kažu zašto se ne primenjuju evropski standardi.

Stručnjaci kažu da je aflatoksin izuzetno otporan na visoku temperaturu i da se njegova struktura razara na oko 260 stepeni.

Istovremeno, njegovo prisustvo u hrani ne izaziva promenu boje, mirisa, ni konzistencije, a ne može se tačno reći ni koliko bi se aflatoksina moralo uneti u organizam, da bi prouzrokovao štetne posledice po zdravlje, jer to zavisi pre svega od otpornosti i starosti organizma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.