Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2013, 20:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Koliko je hrana bezbedna?
NOVI SAD -
Nakon izveštaja superanalize iz Holandije o koncentraciji aflatoksina u 48 uzoraka mleka, u kome se kaže da je mleko bezbedno po zdravlje potrošača, ovih dana u medijima se pojavila informacija o prisustvu aflatoksina u mesu, odnosno iznutricama - na prvom mestu u jetri, ali i jajima, kao posledica hranjenja stoke prvenstveno kontaminiranim kukuruzom.
Zbog pojave aflatoksina u mleku i različitih, često oprečnih informacija u medijima o njegovoj maksimalno dozvoljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koncentraciji, potrošači u Srbiji zbunjeni su i više ne znaju kome da veruju.
Međutim, poslednjih dana pojavile su se informacije da je pomenuti toksin moguće pronaći u mesu i jajima.
APOS ističe da je tragično to što se takve informacije o bezbednosti hrane saznaju iz medija, a ne od zvaničnih institucija i pozivaju nadležne da kažu zašto se ne primenjuju evropski standardi.
Stručnjaci kažu da je aflatoksin izuzetno otporan na visoku temperaturu i da se njegova struktura razara na oko 260 stepeni.
Istovremeno, njegovo prisustvo u hrani ne izaziva promenu boje, mirisa, ni konzistencije, a ne može se tačno reći ni koliko bi se aflatoksina moralo uneti u organizam, da bi prouzrokovao štetne posledice po zdravlje, jer to zavisi pre svega od otpornosti i starosti organizma.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...