Kinezi zainteresovani za obuku pilota u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi zainteresovani za obuku pilota u Vršcu

Kineski ambasador Li Mančang posetio je danas SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu, gde je razgovarano o budućoj saradnji Kine i Srbije i mogućoj obuci kineskih studenata na toj akademiji. U toku obilaska Mančang je imao priliku da poseti hangar za popravku aviona, isproba savremeni trenažer, i da leti na jednoj od 18 jednomotornih Cesni 172.

Kineskom ambasadoru Li Mančangu prezentovane su sve mogućnosti akademije u Vršcu, kao jedinstvenog kompleksa u ovom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evrope. Nakon sastanka sa rukovodstvom akademije, delegacija je obišla aerodrom, kontrolni toranj, školu i modernizovanu flotu, kao i servis za održavanje vazduhoplova. Mančang je istakao da je impresioniran veličinom i savremenošću akademije, i najavio mogućnosti za saradnju.

"Postoji veliki prostor za saradnju i veliko interesovanje. Postoje dve mogućnosti: saradnja sa kineskim avionskim civilnim kompanijama, ali i sa kineskom pilotskom akademijom", objasnio je ambasador Li Mančang.

U Vršcu se piloti obučavaju još od 1954. Godine, a saradnja sa Kinom više je nego izgledna, uz prognoze da će u narednih 20 godina svetu nedostajati 800.000 pilota.

"Mislim da možemo ponuditi kineskim partnerima kvalitetnu obuku uz prihvatljivu cenu, a kineski studenti ovde bi učili u jednom prijateljskom okruženju, pošto su građani Kine ovde uvek dobrodošli", rekao je direktor Kontrole letenja Predrag Jovanović

Ambasador se prilikom obilaska oprobao i na simulatoru letenja, a sedmočlana delegacija ambasade imala je priliku i da leti jednomotornim cesnama.

"Meni je to bio prvi put da letim malim avionom, i kapetan je bio zaista super, pokazao nam je i kako se vozi, i to je za nas veliki doživljaj koji nećemo zaboraviti. Mislim da će ovde doći više kineskih đaka i studenata, da uče da voze, ali i da zavole Srbiju, Vršac, i vašu akademiju", poručio je ambasador Kine.

A da zaista nikad ne bi zaboravio uspešan let na simulatoru i kasnije na Cesni, ambasadoru su uručeni sertifikat "Vazdušno krštenje" i monografija Vršca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.