Kim i premijer Singapura uoči susreta s Trampom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2018, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim i premijer Singapura uoči susreta s Trampom

Severnokorejski lider Kim Džong Un sastao se sa premijerom Singapura Li Hsijen Lungom uoči istorijskog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, 12. juna na singapurskom ostrvu Sentosa.

Kim se široko osmehivao tom razgovora sa Lijem, prenela je agencija AP.

Kim je Liju rekao:" ceo svet posmatra istorijski samit između Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, i zahvaljujući vašim iskrenim naporima...u mogućnosti smo da završimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripreme za istorijski samit".

Kim je doputovao privatnim avionom "boing 747" kompanije "Er Čajna" na aerodrom "Čangi" i po dolasku u Singapur sastao se sa ministrom spoljnih poslova tog grada-države Vivijanom Balakrišnanom.

Ministar spoljnih poslova Singapura poželeo dobrodošlicu Kimu

Severnokorejski lider Kim Džong-un stigao je u Singapur, objavio je na Tviteru ministar spoljnih poslova Vivijan Balakrišnan, prenosi Rojters.

"Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Kim Džong-unu, koji je upravo stigao u Singapur", napisao je Balakrišnan na ovoj društvenoj mreži uz sliku na kojoj se vidi kako se rukuje sa Kimom koji nosi tamno maoističko odelo i naočare.

Singapurski list "Strejts tajms" prethodno je objavio da je Kim doputovao avionom, dva dana uoči dugo očekivanog samita sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u tom gradu-državi.

Svaki potez severnokorejskog lidera pratiće 3.000 novinara okupljenih u Singapuru kao i znatiželjnici širom sveta.

Američka agencija navela je da je to odraz intenzivne globalne radoznalosti zbog iznenadnog Kimovog okretanja ka diplomatiji poslednjih nekoliko meseci, nakon nekoliko nuklearnih i raketnih ispitivanja u Severnoj Koreji prošle godine što je izazvalo ozbiljne strahove od rata.

Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 09:00 sati po lokalnom vremenu, radi razgovora o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje i transformisanja te izolovane zemlje, koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.